Kategorier
Intervjuer Musikk

Morten Abel: Norges Madonna

Hva var egentlig greia med den surmulinga om at Morten Abel fikk Spellemanns hederspris? Blandet kritikerne prisen med årets spellemann? Er ikke dette en pris for lang og tro tjeneste?

Her er de andre som har fått den på 2000-tallet: Anne Grete Preus, Karin Krog, Jan Eggum, a-ha (to ganger!), Jahn Teigen, DumDum Boys, Åge Aleksandersen, Bjørn Eidsvåg, Sissel Kyrkjebø, Terje Rypdal og Wenche Myhre.

Vel fortjent, Morten, sier nå jeg.

Og her er Abel-saken jeg skreiv i 2002, da karrieren var helt på topp, og han nettopp hadde vunnet Årets spellemann for 2001. Sjekk også ut mitt 2004-intervju og saken om den ikke så suksessfulle turneen med Lene Marlin og Bertine Zetlitz samme år.

Etter 22 år som plateartist er han mer populær enn noensinne. Hva i alle dager er hemmeligheten til Morten Abel (39)?

– Enten er du popstjerne, eller så er du det ikke. Jeg er det – livet ut.

Ordene falt i Dagbladet i 1996 og tilhører Morten Abel Knutsen. Noen dager tidligere hadde Gro Harlem Brundtland annonsert sin avgang som statsminister, men Morten Abel hadde ingen planer om å abdisere poptronen – selv om The September When hadde fått dødsdommen.

Men Abels forsøk på å lage Jane’s Addiction-rock med bandet Peltz var ingen suksess, og da Abel skrev solokontrakt med Virgin, sto han ikke spesielt høyt i kurs.

– Etter Peltz var Morten på sitt kommersielle bunnivå, og vi tok en stor sjanse da vi skrev kontrakt med ham. Han var gammel – i popsammenheng, og det var ikke mange norske artister fra store band som hadde gjort solosuksess, mimrer Per Eirik Johansen, administrerende direktør i Virgin Records Norway [2015-kommentar Johansen døde i 2014.]

Helproff
Abel var blant de første artistene Johansen knyttet til seg, og det tok mye tid og arbeid før solodebuten Snowboy fra 1997 passerte 30.000 solgte.

I helgen fyller Abel Oslo Spektrum to ganger – over 19.000 publikummere – mens hans to siste soloplater nærmer seg utrolige 280.000 solgte. Morten Abel ruver suverent på den norske poptronen.

– Morten er utrolig sta og den mest profesjonelle artisten jeg har jobbet med. Han står opp hver morgen for å lage den perfekte poplåten. Samtidig blir han aldri fornøyd og aldri slapp. Han er evig sulten, forteller Johansen.

Morten Abel er oppvokst i Bodø, men flyttet til Stavanger da han var 15 år gammel. Der ble gruppen Mods hans første smak på popstjernestatus. Og helt siden han var liten, er det konkurranseinstinktet som har drevet ham.

– Jeg er ikke overrasket over at Morten har klart å nå toppen igjen. Morten er en fantastisk låtskriver, og selv om han ikke er voldsomt nyskapende, belønnes han nå for å ha foredlet og forbedret håndverket sitt gjennom over 20 år.

Det ligger knallhardt arbeid bak, mener Helge Hummervoll, som spilte med Abel i Mods.

Hummervoll ble med videre til The September When, og driver i dag musikkselskapet Wheel Invention i Oslo, sammen med September When-kollega Stene Osmundsen. I første halvdel av 90-tallet solgte Stavanger-gruppen tilsammen rundt 470.000 plater i Norge.

– Norges Madonna
Heller ikke September When-gitarist Morten Mølster er det minste overrasket over Abels suksess.

– Morten har fokusert enormt på å jobbe med musikk, i over 20 år. Utgangspunktet hans er mainstream pop, men han har vært god til å legge øret på togsvillene og lytte til undergrunnen. Mens en artist som Elton John finner sin formel og holder seg til den, er Morten Norges Madonna – de lager begge kommersiell pop og krydrer med elementer plukket opp fra undergrunnen, mener Mølster, som i dag er administrerende direktør for virtual reality-selskapet HitecO i Sandnes. [2015-kommentar: Mølster døde i 2013.]

Mølster peker også på mysteriet Morten Abel. For selv om alle vet hvem han er, vet vi svært lite om ham. Hans gåtefullhet og vern om privatlivet er en del av suksessen, tror Mølster. På samme måte som David Bowie og Robert DeNiro er Abel et tilnærmet blanke ark, som jevnlig kan gjenskapes i nye roller.

– Det var ikke alltid pressen likte at Morten var så tilbaketrukket og vanskelig å slippe inn på. Men på sikt kan det være lurt å ikke vise frem alle kortene. Mediene ønsker seg en artist de ikke vet alt om, samtidig som presser på for å få vite nettopp alt. Men Morten har vært flink til å holde på mysteriet, og dermed forblir publikum og presse nysgjerrig på hva han finner på – på samme måte som med Madonna.

Men du kommer ikke langt med bare image og mysterier, og det er først og fremst Abels evner som låtskriver, produsent og sanger som gjør ham til stjerne. Det mener i alle fall forfatter og musiker Ketil Bjørnstad.

– Morten Abel er en utrolig låtskriver, en fryktelig bra produsent, og synger med autoritet, selvtillit og et ønske om å kommunisere med publikum, mener Bjørnstad.

Forfatteren roste The September Whens to første album som anmelder i Aftenposten i 1989 og 1991, men har ikke fulgt Abel så nøye siden. Men det var før han hørte «Welcome Home» på radio nylig.

– Det er ikke ofte jeg går ut og kjøper musikk jeg har hørt på radioen, men nå ligger I’ll Come Back And Love You Forever langt fremme i samlingen. Stjernestatusen til Abel er veldig, veldig fortjent.

I fjor kåret Dagbladet Morten Abel til Norges 19. heteste kjendis. Begrunnelsen? «Han gir seg aldri».

Sant nok. Han forblir nok popstjerne livet ut.

Undersak: Ny September-samling
Rett etter påske planlegger Warner å gi ut en ny samleplate med The September When. Den forrige samleren, Absolute The September When – Prestige de la Norvège ’89-’96 fra 1996, er ikke lenger å få.

Det blir ikke snakk om en reutgivelse av denne, men en helt ny samler. Innholdet er ikke bestemt, men det er tvilsomt om den vil romme noe nytt materiale.

Platene (års- og salgstall i parentes, anno 2002).
* Mods: Revansj! (1981), America (1982), Time Machine (1983)

* The September When: The September When (1989, 25.000), Mother I’ve Been Kissed (1991, 95.000), One Eye Open (1993, 78.000), HuggerMugger (1994, 100.000), Absolute The September When – Prestige de la Norvège ’89-’96 (1996, 70.000).

* Peltz: Coma (1996, 18.000)

* Morten Abel: Snowboy (1997, 40.000), Here We Go Then, You And I (1999, 140.000), I’ll Come Back And Love You Forever (2001, 135.000)

Abels favoritter

Album:
* Steve Harley & Cockney Rebel: Psychomodo
* Led Zeppelin: Physical Graffiti
* Jane’s Addiction: Nothing’s Shocking
* The Rolling Stones: It’s Only Rock and Roll
* Yes: Going for the One
* Bob Dylan: Desire

Låter:
* The Rolling Stones: «Memory Motel»
* Queen: «Killer Queen»
* Peter Tosh & Mick Jagger: «Don’t Look Back»
* T. Rex: «Raw Ramp» * The Psychedelic Furs: «Ghost in You»

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Morten Abel: Norges Madonna”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..