Tommy og Tigern-bonus: Visste du at det finnes en norsk bok om den amerikanske tegneseriestripa?
Denne ble utgitt i 2001.
Førsteamanuensis Knut Ståle Hauge er dypt imponert over Tommy og Tigern, og ser tegneserien gjennom faglige briller i sin nye bok.
Med boken En tiger i Tommys tanker. Om tigerstriper og tankestreker i en av verdens beste tegneserier ønsker Knut Ståle Hauge å avdekke det dypere innholdet i Bill Wattersons moderne klassiker – som ble til i årene 1985-1995.
– Sønnen min elsket serien, men selv synes jeg den så stusslig ut. Men under en regnfull campingferie begynte jeg å lese den, og den grep meg umiddelbart. Jeg så raskt at dette var kunst med store tolkningsmuligheter – her var det vide vann med dyp bunn, sier Hauge, som er førsteamanuensis i mediefag ved Høgskolen i Hedmark.
I boken ser Hauge Tommy og Tigern gjennom mediefaglige, psykologiske, teologiske, filosofiske og tegneserifaglige briller – blant annet.
– Bill Watterson er veldig opptatt av verdier, og jeg mener hovedbudskapet hans er «leve fantasien, vennskapet, kreativiteten og kjærligheten». Samtidig steg Watterson ofte frem i serien med mer personlige meninger om medie- og forbrukersamfunnet, miljøvern og det å være mann i dag.
Bill Wattersons store forbilde var Charles Schulz og hans Knøttene, men Hauge synes ikke Tommy og Tigern har det samme preget av gudstro og kristne verdier som preget Knøttene.
– Noen steder ser det ut til at Tommy tar det som en selvfølge at det finnes en gud, som når han står og spenner musklene sine foran speilet og sier: «Skapt i Guds bilde, jajamenn!». Og Tigern svarer: «Gud har en underlig form for humor». Men serien har ikke det samme kristne grunnsynet som Knøttene, selv om flere av stripene utvilsomt kan tolkes som om det er mer mellom himmel og jord enn vi kan se.
Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften.