Kategorier
Musikk

Ephemera-tredel går solo

Inger-Lise Størksen fra den bergenske poptrioen Ephemera går nå solo med singelen I Killed Your Horse, den første smakebiten på et kommende soloalbum.

Da passer det jo å legge ut mitt intervju med Ephemera-kollega, den doble spellemannvinneren Christine Sandtorv, da hun gikk solo med sin første – og hittil eneste – voksenplate i 2006 (hun har fulgt opp med tre barneplater).

Men hva skjer med Ephemera?

Mens to tredeler av Ephemera går ut i fødselspermisjon, føder Christine Sandtorv sin første soloplate.

Selv etter ti år i popbransjen føler Christine Sandtorv seg som en sjenert nybegynner når hun solodebuterer med First Last Dance. Albumet tvang seg fram som følge av at bandvenninnene Inger-Lise Størksen og Jannicke Larsen har gått svangre med helt andre planer: Babyplaner.

– Etter fem Ephemera-album er det litt rart å plutselig se sitt eget navn på plater og plakater, men det er godt mulig de to andre er litt misunnelige nå. Det støtter meg i alle fall veldig, forteller Sandtorv.

I boka Piker, vin og sang skildres blant annet problematikken rundt kvinnelige musikere og graviditet. Einmal Kommt Die Liebe måtte takke nei til spillejobber med The Waterboys, vokalist Liv Einarson Eidspjeld måtte slutte i Briskeby og rapperen  la opp, mens Kirsti Sparboe holdt graviditeten skjult for publikum på 1960-tallet.

Ephemera ønsket ikke å gjøre som amerikanske Patti Smith, som adopterte bort barnet sitt for å satse på karrieren, så derfor blir det nå pause på ubestemt tid.

– Vi deler øvingslokale med Ralph Myerz & The Jack Herren Band, og der er to av gutta småbarnsforeldre, uten at bandet går ut i pappaperm av den grunn. Det er nok mer ansvar som havner på mor, men vi tror og håper at dette går seg til ganske raskt. Det er grenser for hvor lenge det er gøy med fiskeboller og bleieskift. Barna kan vi jo bare putte inn i vokalboksen i studioet vi bygger, ler Sandtorv.

Da trioens japanske selskap hørte om graviditeten var de kjapt frampå med ønske om noen låter med litt barnevokal.

– De så nok for seg litt snakking og latter.

Mens vi venter på at neste generasjon Ephemera er klar for platestudio, står Christine Sandtorv plutselig midt plassert i 2006s store bølge av kvinnelige singer/songwritere.

– Egentlig er ingen av oss soloartist-personer. Å stå fram under eget navn krever mye erfaring og tøffhet, men jeg synes det er moro at de fleste av dagens norske soloartister er jenter. Det er jo nesten slik at alle gutta som går solo har Idol foran navnet sitt.

Fakta – Ephemera (anno 2006)
* Jentetrio fra Bergen, debuterte på BMG i 1996 med albumet Glue.
* Har siden gitt ut fire album på sitt eget Ephemera Records.
* Har gitt ut samleplate både i Japan og Sør-Korea.
* Mandag solodebuterer Christine Sandtorv på underetiketten Ifemmera Records.

 Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..