Kategorier
Tegneserier

Glemt antologi 18: Grimmy

Husker du stripeserien Grimmy? Men husker du at bikkja også hadde sitt eget blad? Det ble lansert året før Pondus fikk sitt eget blad, og varte bare i 11 numre.

(Og husker du månedsbladet Don Martin? Det hadde jeg helt glemt.)

Flere glemte antologier her. Enda flere stripeserier på bloggen framover.

904365

Sigbjørn Stabursvik (red.)
Grimmy nr. 1
Bladkompaniet 1999

Hundehumor i overraskende bladsatsing.

Mike Peters’ Grimmy er blant de mer populære biseriene i Bladkompaniets humorhefter, men at serien nå beæres med sitt eget blad, kommer allikevel som en liten overraskelse.

Jeg ville trodd Pondus og Dilbert sto foran i køen. Men etter at både Bill Watterson og Gary Larson for lengst har lagt ned pennen, er det på høy tid at det satses på andre hester.

Peters, som også er politisk avistegner, har en artig strek og er flink med poengene, men Grimmy er en langt mer endimensjonal serie enn Bladkompaniets andre flaggskip. Persongalleriet er lite og de personene som skildres er langt mindre sammensatt enn Tommy, onkel Sid eller Ernie.

Resultatet er at Grimmy er en serie som holdes oppe av vitsene, uten av vi blir glad i og gjenkjenner personene på samme måte som i for eksempel Ernie. Peters bruker da ofte bare seriens personer som kulisser for vitser, mens han andre ganger kutter ut alle figurene helt hvis de ikke passer inn i poenget han vil formidle.

Som seg hør og bør har «Grimmy» selskap av flere biserier, blant dem gamle kjenninger som Bundet og forknytt, FoxTrot og Einar Lundens Bakevjen, nå i en mer rufsete strek enn tidligere. Ingen av de nye biseriene utmerker seg spesielt etter ett nummer, men redaktør Sigbjørn Stabursvik har en slik føling med hva som foregår i avisserier at Grimmy blir en god, men foreløpig litt blekere, kompanjong til forlagets andre stripeserier.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Glemt antologi 18: Grimmy”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..