Kategorier
Tegneserier

Tilbake til 80-tallet: Opus og ElfQuest

Siden jeg har fastslått at ingen av etterfølgerne når Tommy og Tigern og The Far Side til leggen, er det bare å gå tilbake i tid.

For har du ennå ikke lest Bloom County og Opus av Berkeley Breathed, er det bare å glede seg.

Alvefolket er bonus.

492910

Berkeley Breathed
Humoralbum 5: Opus – Deathöngue
Schibsted Forlagene
5/6

321583

Wendy Pini, Richard Pini m.fl.
Alvefolket bind 1: Ulverytter
Egmont Serieforlaget 2005
4

To klassikere til glede for nye lesere.

Med Ringenes herre og Harry Potter i spissen er det gode dager for fantasy, og da passer det utmerket med et gjensyn med en av 1980-tallets mest suksessfulle tegneserier innen sjangeren. ElfQuest ble startet av ekteparet Wendy og Richard Pini i 1978, og sammen med Teenage Mutant Ninja Turtles ble den en av de virkelig store suksessene på det uavhengige amerikanske seriemarkedet. Serien kom til Norge i 1985, og det ble gitt ut til sammen 28 album.

Når serien nå vender tilbake i svart/hvitt i pocketformat, begynner den med et knippe nyere serier som aldri er blitt oversatt til norsk. Disse seriene ble laget på 1990-tallet, men utspiller seg i generasjonen før våre gamle helter Skarpegg og Lille Vismann. Dette er med andre ord en slags «prequel», som det heter på fagspråket, men av det noe innforståtte slaget – som kanskje appellerer mest til gamle fans.

Det hadde vært på sin plass med en liten bakgrunnsartikkel om serien. Fra og med fjerde bok blir det reprise på de klassiske albumene, og historien om alver, troll og mennesker er en serie figuren Nemi vil elske.

Bloom County alias Opus var en av de beste amerikanske avisseriene på 1980-tallet, og et stort forbilde for Lars Lauviks Eon. Nå trykker månedsheftet Larsons gale verden både klassiske striper og de ferske comebackseriene, og her kommer et velkomment gjensyn med en av de virkelig klassiske sekvensene i serien: Det rabulistiske rockebandet Deathöngues vekst og fall.

Dette er sofistikert og tidløst, og albumet er et must for alle med sans for moderne humorserier. Vær samtidig oppmerksom på at serien i 1996 ble utgitt i den langt mer omfavnsrike boken Opus: Billy and the Boingers Bootleg, som er et enda bedre kjøp dersom du klarer å få klørne i den.

492909

Berkeley Breathed
Humoralbum: Opus
Schibsted Forlagene 2004
4/6

Greit album med stripeklassikeren Bloom County.

Bloom County var en av de store amerikanske avisseriene på 80- og 90-tallet. Med den stornesete og kompleksfylte pingvinen Opus i front var serien en fest av absurde innfall, syk humor og intelligente samfunnskommentarer. Walt Kellys klassiske Pogo var nærmeste slektning, men serien klarte aldri å etablere seg i Norge – til tross for den flotte Billy & The Boingers-boken.

Breathed la ned serien i 1995, men vendte tilbake i fjor med søndagsserien Opus – etter en åtte års sabbatsperiode der han konsentrerte seg om barnebøker og animasjonsfilmer. Samtidig tillot han opptrykk av sine eldre serier og nå er den igjen løs i Norge – som biserie i Larsons gale verden og nå som album.

Albumet er fylt med gamle serier, som viser at dette er humor med lang holdbarhetsdato. Det er en strålende serie du enten vil elske eller hate, men presentasjonen kunne vært bedre. Forlaget har snekret sammen en velskrevet pressemelding som går inn på bakgrunnen til serien, men hvorfor i alle dager kunne ikke denne fått en side i albumet? Nå får vi bare en haug gamle serier slengt i trynet uten forklaring. Greit nok, men Opus hadde fortjent bedre.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Tilbake til 80-tallet: Opus og ElfQuest”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..