Er tv-seriens gullalder over?
Jeg stilte spørsmålet i en kort innledning til redaksjonens anbefalinger av tv-serier i julenummeret av D2, men dessverre ble det ikke plass. Men her er den, supplert med mine anbefalinger.
Og i januar skrev A.V. Club om «the rise of ‘mid-reputable tv'» – mellomsnerket. Går vi inn i tv-serienes sølvalder nå?
Mer om tv-serier her, her og her. Og en fin oversikt over kommende høydepunkt her. Søndag 8. februar gikk teppet opp for Better Call Saul.
Er tv-seriens gullalder over?
Vi må i alle fall tilbake til 2011 for å finne noen serier som har truffet like bredt og hardt som Game of Thrones, Breaking Bad eller The Walking Dead. Og ser vi også klare symptomer på idétørke? Mange av de nye forsøkene er enten amerikaniseringer av utenlandske serier (House of Cards/Homeland), basert på gamle kinofilmer (Fargo/Hannibal/About A Boy) eller tegneserier (Constantine/Flash/Gotham).
Det sier vel sitt at to av 2015-prosjektene det stilles størst forventning til er spinoffserier av Breaking Bad (Better Call Saul) og The Walking Dead. Og i 2016 vender Twin Peaks tilbake.
Samtidig kan det virke som de nye norske tv-seriene klarer seg stadig bedre i konkurransen med det beste fra utlandet, der de klarer å sanke gode kritikker og seertall og også bli snakkiser i både sosiale medier og virkeligheten.
Mens tv-kanalene lader kanonene foran 2015 anbefaler D2 et knippe tv-serier du kanskje glipp av i fjor og noen grunner til å glede seg til neste år.
Mine tre tips:
The Americans (amerikansk iTunes og TV6, to sesonger)
Nesten alle amerikanske tv-serier handler egentlig om tidsklemma: Hvordan sjonglere yrkeskarrieren med ekteskap og oppdrageransvar.
Men få familier slår presset ekteparet Elizabeth og Philip Jennings lever under, de er nemlig KGB-agenter så dypt integrert i det amerikanske samfunnet at selv deres to barn ikke vet de egentlig er russere.
The Americans er et skarpt og medrivende spiondrama, med ypperlig tidskoloritt fra 1980-årene, da den kalde krigen var på sitt kjøligste.
Sesong tre kommer i 2015.
Ray Donovan (HBO Nordic, to sesonger)
Husker du «The Wolf»-karakteren til Harvey Keitel i Pulp Fiction? I Ray Donovan spiller Liev Schreiber en lignende «fixer», men som om det ikke er nok å rydde opp i kaoset etter diverse Hollywood-kjendiser sliter Ray også med tidsklemma på hjemmebane.
Han strever med privatøkonomien og ekteskapet, sønnen er sosialt mistilpasset og datteren blir kjæreste med en sanger tilknyttet et plateselskap drevet av gangstere. Som om ikke dette er nok slipper Rays fare spilt av Jon Voight, uventet ut av fengsel.
Et bekmørkt speilbilde av det Hollywood vi fikk glimt av i Entourage. Sesong tre kommer i 2015.
Better Call Saul (Netflix, premiere i februar)
Savnet etter Breaking Bad er stort, skal vi tro oppmerksomheten satiresiden som skrev en falsk nyhet om at en sjette sesong var underveis.
Det som derimot er sant, er at vi i februar får se Saul Goodman i sin egen tv-serie, igjen skapt av Vince Gilligan. Better Call Saul utspiller seg i 2002, seks år før den snuskete advokaten møter Walter White for første gang, og kan kjapt bli en forløper for fremtidens 2000-tallsnostalgi.
Opprinnelig publisert i D2.
2 svar på “Tv-serienes sølvalder”
[…] tidskoloritt, popkulturhistorie og detaljer preger også Straight Outta Compton og tv-serier som The Americans, Deutschland 83 og italienske 1992, og bidrar til at de treffer både de som husker epoken de […]
[…] Og hva med tv-serienes sølvalder? […]