Synes du norske tegneserier har hengt seg fast i stripehumor, nitide gjenskapninger av Oslo i gamle dager og poetiske selvbiografier?
Det synes Are Edvardsen, redaktør i forlaget Überpress, som fra en forsiktig start i 2012 har vokst til å bli den viktigste leverandøren av tegneserier i de fantastiske genrene.
Les også om lignende forsøk med magasinet Sirius, antologiene Magic Fantasy og Cosmix og forlaget Kick Ass Comics.
I fjor ble det hele sju utgivelser, fra den stumme fantasyserien Haugson og superhelten Nattskygge via sjette bind i fantasyeposet Dadaph Serraph til antologiene ÜberWestern og ÜberSciFi. Utgivelsesplanen for 2015 er enn så lenge mer edruelig, med antologiene ÜberFantasy i juni og ÜberApokalypse i september som de eneste spikrede utgivelsene. Forlaget hentet i starten inspirasjon fra benknusende actionantologier som Magnum, Agent X9 og Thriller.
– Alle de navnene sier noe om hva du kan forvente av innholdet. Vi endte med forstavelsen «Über», lånt fra mine vitsetegninger ÜberZoo, og slagordet «Det er overlegent». Det er kort, det høres bra ut, og det sier noe om hva du kan forvente av tegneseriene du kjøper. Det inspirerer også alle som bidrar til antologiene, det blir noe å strebe etter, forklarer Edvardsen som startet forlaget med tegnerkollegaene Gard R. Helset og Johann Grimstvedt.
De siste 20 årene har det vært vanskelig for serieskapere som vil jobbe innenfor den fantastiske litteraturen å slippe til på de etablerte forlagene. Egmont og Schibsted har konsentrert seg om humor, mens No Comprendo Press og Jippi Forlag har satset innenfor aksen selvbiografi, undergrunn og det kunstneriske.
– Tegnerne som bidrar til Über er som regel utdannet som animatører, designere, spilldesignere eller illustratører. De har kommet forbi amatørstadiet, og har funnet ut at forlagene ikke er interessert i den type tegneserier som de har lyst å lage, som action, fantasy, skrekk og science fiction.
Du finner neppe utgivelsene til Überpress hos din lokale bokhandler, forlaget selger i hovedsak via spesialbutikker som Tronsmo og Outland og ute på festivaler, cosplaytreff og julemarkeder.
– På disse arrangementene ser vi at folk faktisk er interessert i å kjøpe tegneserier, bare de får vite at de eksisterer. Muligheten for nye forlag å nå gjennom hos bokhandlerne er som å klatre Mount Everest, bare uten utstyr og klær. Det er et marked for sjangerserier i Norge, men bokhandlerne virker som en tapt distribusjonskanal for både små og nye forlag, mener Edvardsen.
– De fleste norske serieskapere som jobber med superhelter, skrekk og science fiction gjør det gjerne med et humoristisk glimt i øyet? Hvor blir det av alvoret?
– Godt spørsmål. Det virker som tegnerne fort blir for selvbevisste på historien de forteller, og det er lettere å skjule seg bak litt humor når du lager tegneserier. Det er enkelt for utenforstående å kritisere en genrehistorie, for eksempel hvis den ikke slavisk følger vedtatte normer. I Norge er det heller ingen tradisjon for å lage genrelitteratur, akkurat som det i filmbransjen ikke har vært tradisjon for å lage genrefilm. Da blir gjerne det lille som utgis målt opp mot det aller beste fra utlandet.
Edvardsen mener Über-antologiene skaper en plattform for nye tegneserietalenter, og gleder seg over at mange av de nye talentene er kvinner.
– Katarina Aa. Strømsvåg og Johanne Eikå Bergill har ikke vært på trykk andre steder enn Über, og er 22 og 19 år gamle. Begge er såpass flinke at jeg har lyst til at de skal lage album. I tillegg har vi Jorunn H. Haugse, Ellen Bergheim og Ida Neverdahl, men de er så opptatt med andre ting at jeg tror det blir vanskelig for dem å lage album for oss.
Opprinnelig publisert i D2.
Bibliografi Überpress 2012-2014
2012
ÜberZombie (74 sider)
ÜberMaritimt (74 sider)
2013
ÜberViking (96 sider)
Geir Onimo: Alpha (74 sider)
ÜberHorror (96 sider)
Dadaph Serraph nr. 5 (36 sider)
2014:
ÜberWestern (86 sider)
Haugson (96 sider)
ÜberSciFi (96 sider)
Per-Baren og Luske-Lars (80 sider)
Nattskygge (96 sider)
Dadaph Serraph nr. 6 (40 sider)
Ett svar på “Sjangerserier über alles”
[…] Da passer det å legge ut hele intervjuet mitt med forlagssjef Are Edvardsen. Kortversjonen finner du her. […]