Kategorier
Film Intervjuer

Hvil i fred, Albert Maysles (1926-2015)

Den amerikanske dokumentarfilmskaperen Albert Maysles døde torsdag 5. mars, 88 år gammel.

Har var best kjent for What’s Happening! The Beatles in America (1964), Gimme Shelter (1970) og Grey Gardens (1976), og her er mitt 2010-intervju i anledning Muhammad and Larry.

David og Albert Maysles

– Kall meg Dark Gable. Ikke Clark Gable.

Muhammad Ali har anlagt bart, og sjarmerer som vanlig sokkene av barn og voksne, sparringpartnere og pressefolk. Han tryller, spøker, danser, flørter og bokser for kamera. Det er 20 år siden han vant OL-gull, og han har vært verdensmester tre ganger. Likevel har 38-åringen latt seg lokke ut i manesjen av heder, ære og åtte millioner dollar. The Muhammad Ali Show must go on! Hans tidligere sparringpartner, nå regjerende verdensmester, Larry Holmes, venter i Las Vegas.

2. oktober 1980 entrer Ali ringen. Han ser sprek, slank og selvsikker ut, men kampen blir en massakre. Etter ti runder står Ali oppreist bare på ren trass og vilje. Alis folk kaster inn håndkleet, og Holmes vinner på teknisk knockout. Hverken Ali, Holmes eller profesjonell boksing blir de samme igjen.

Året etter taper Ali sin aller siste kamp mot Trevor Berbick fra Bahamas. I vakuumet etter Ali splittes proffboksing opp i flere nye forbund, og publikum faller fra helt til Mike Tyson i 1986 står frem som sportens nye stjerne.

– Kampen mellom Ali og Holmes var en styggedom, en forbrytelse. Alle de involverte burde blitt arrestert, sier Alis tidligere kamp-lege Ferdie Pacheco i den nye dokumentarfilmen Muhammad and Larry.

Triumf og tragedie
Muhammad and Larry er én av 30 nye sportsdokumentarer laget til 30-årsjubileet for sportskanalen ESPN America. Resultatet er en fascinerende samling triumfer og tragedier. Den legendariske dokumentaristen Albert Maysles valgte tragedien. «Some fights nobody wins», er slagordet for dokumentaren.

– Vi kan ikke alle være sportshelter, men hvis du lager en god film, kan du sette deg inn i hjertet og sjelen til utøveren. I viktige øyeblikk identifiserer du deg så sterkt med dem, at det føles som du befinner deg i idrettsutøvernes sko, sier Maysles.

83-åringen har hatt et travelt år. Rolling Stones-dokumentaren Gimme Shelter ble relansert før jul, Grey Gardens – om Jackie Kennedys eksentriske slektninger – ble film, med Drew Barrymore og Jessica Lange i hovedrollene. Og nå har Maysles og medregissør Bradley Kaplan altså fullført arbeidet Maysles begynte i 1980. Etter Alis knusende nederlag ble materialet aldri vist offentlig. Før nå.

– Når jeg ser opptakene i dag, kan jeg føle kameraet i hånden og at jeg er tilstede og gjenopplever øyeblikkene, sier Maysles.

På rett sted
Albert og lillebroren David, som døde i 1987, har hatt en forbløffende evne til å være på riktig sted til rett tid. I februar 1964 fikk Albert en telefon fra det engelske tv-selskapet Granada. The Beatles ankom New York om to timer. Kunne Maysles tenke seg å lage film om dem?

– Jeg dekket til telefonen med hånden, og vendte meg mot broren min. «Hvem er The Beatles? Er de bra?» spurte jeg. Heldigvis kjente David til gruppen, og den følgende uken laget vi en av de beste Beatles-filmene, ler Maysles hest gjennom telefonen fra New York.

The Beatles’ erobring av USA ble det symbolske startskuddet for den langhårede motkulturen på 1960-tallet, og drøye fem år senere er Maysles-brødrene igjen fluer på veggen, denne gang da hippieånden dør i gjørme, dop og blod under The Rolling Stones’ konsert på Altamont-banen i California i 1969. I dokumentaren Gimme Shelter filmet Maysles-brødrene hvordan vakter fra Hells Angels stakk 18-åringen Meredith Hunter til døde.

Gimme Shelter markerte slutten på en interessant periode i amerikansk historie. Sekstitallet startet med The Beatles og sluttet med de forferdelige hendelsene på Altamont-festivalen. Men jeg vet ikke om Ali-kampen er like symbolsk, sier Maysles.

Men det er ikke vanskelig å finne symbolsk mening i Larry Holmes´ detronisering av en av seksti- og syttitallets største og mest karismatiske amerikanske helter. En måned etter bokseparodien knuser Ronald Reagan demokraten Jimmy Carter i presidentvalget, og Ali/Holmes-kampen står igjen som en god innledning på «meg»-tiåret. To gamle venner lokkes av store penger for å gjennomføre en kamp ingen av dem egentlig ønsker, en kamp blottet for sportslig interesse og ære. En kamp der «en fantastisk mann sakte hugges ned som et stort tre», som kommentatoren formulerer det.

– Vi snakket med eksperter, journalister og trenere som var involvert i kampen, og de føler at kampen ble noe mer enn slutten på Alis karriere. Den var også en kursendring for proffboksingen. Show og penger ble viktigere, forteller Bradley Kaplan.

Larrys oppreisning
Etter seieren gråter Larry Holmes sine salte tårer fordi han har knust sin gamle venn og mentor på uverdig vis.

– Kampen var en triumf for Holmes, men likevel var han preget av sorg. Han gråt for vennen og læremesteren, og denne konflikten i et av hans største øyeblikk er både veldig menneskelig og veldig vakker, synes Maysles.

Tittelkampen hadde to tapere. Alis karriere var over, men selv om Holmes forsvarte tittelen ytterligere 17 ganger de neste årene, blir han for alltid husket som mannen som ødela «the greatest of all time».

– En dame gikk opp til meg etter kampen. «Jeg hater deg», sa hun, «fordi du banket opp Ali», forteller Holmes i filmen.

Muhammad and Larry er dels basert på Maysles’ opptak av forberedelsene i 1980 og dels intervjuer med flere av aktørene i dag.

– Den største åpenbaringen var å tilbringe noen dager sammen med Larry Holmes i hjembyen Easton i Pennsylvania. Vi var ikke forberedt på hvor fantastisk, sjarmerende, morsom og åpenhjertig han er. Han stjeler nesten hele showet, forteller Kaplan.

– Jeg så ikke kampen i 1980, men da jeg filmet oppvarmingen var det viktigst for meg å vise disse to mennene som likesinnede, med kjærlighet og respekt for hverandre. Etter kampen handlet det fortsatt mest om Muhammad Ali, selv om han tapte. Holmes forble i skyggene. Nå håper jeg vi endelig har fått ham frem i lyset igjen, avslutter Maysles.

Opprinnelig publisert i D2.

Fakta – Albert Maysles
* Dokumentarfilmskaper, født i Boston 26. november 1926.
* Regnes som en pioner innen «direct cinema», den amerikanske versjonen av fransk «cinema verité».
* Jean-Luc Godard kalte ham for «USAs beste kameramann».
* Mest kjente filmer: What’s Happening! The Beatles in America (1964, gitt ut på dvd som The Beatles: The First U.S. Visit.), Meet Marlon Brando (1965), Salesman (1968), Gimme Shelter (1970) og Grey Gardens (1976).

Fakta – 30 øyeblikk
I filmserien 30 for 30 har sportskanalen ESPN America invitert filmskapere som Barry Levinson, John Singleton, Spike Jonze, Morgan Freeman og Ice Cube til å lage dokumentarer om store sportsbegivenheter fra de siste 30 årene. Her er blant annet en dokumentar om Johann Olav Koss´ veldedighetsorganisasjon Right To Play.

Filmene vises gjennom hele 2010, og kanalen er også tilgjengelig i Norge, i grunnpakken til Canal Digital på parabol, i grunnpakken til NextGenTel og Homebase og i sportspakken til Get.

Dette er de andre 29 filmene:

* King’s Ransom av Peter Berg: Wayne Gretzky snur hockeybransjen på hodet da han går fra The Edmonton Oilers til Los Angeles Kings i 1988.

* The Band That Wouldn’t Die av Barry Levinson: I 1984 forlot fotballaget Baltimore Colts byen. Dette er etterdønningene, fortalt gjennom lagets etterlatte orkester.

* Small Potatoes: Who Killed the USFL?: Historien om fotballigaen USFL, som utfordret NFL på 80-tallet.

* Without Bias: Om basketstjernen Len Bias, som døde av en overdose kokain i 1986.

* The Legend of Jimmy the Greek: Om gambleren, fotballanalytikeren og kulthelten Jimmy «The Greek» Snyder.

* The U: Kulturkamp og rasisme fulgte da fotballaget til Miami University hentet inn mange svarte spillere på 1980-tallet.

* The Gurus of Go: Collegebasket på 80-tallet.

* Winning Time: Rivaliseringen mellom basketlagene Indiana Pacers og New York Knicks.

* No Crossover: Om basketstjernen Allen Iverson.

* Charismatic: Sprangridning med hesten Charismatic.

* The 16th Man av Morgan Freeman: Sør-Afrika vinner VM i rugby i 1995.

* The Two Escobars: Drapet på Colombias fotballspiller Andrés Escobar.

* June 17, 1994: Om golferen Arnold Palmer, OJ Simpson og hockeylaget New York Rangers.

* Birth of Big Air av Jeff Tremaine, Johnny Knoxville og Spike Jonze: Bmx-legenden Matt Hoffman.

* Silly Little Game: Om «fantasisport».

* Steve Bartman – Catching Hell: Baseballfan Steve Bartman ødelegger for Chicago Cubs.

* One Night in Vegas: Rapperen 2Pac blir drept rett etter han så en boksekamp med Mike Tyson i Las Vegas.

* Marion Jones: Press Pause av John Singleton: Sprinteren Marion Jones’ vekst og fall.

* Straight Outta L.A. av Ice Cube: Fotballaget Raiders flytter til Oakland i Los Angeles.

* The House That George Built: I Norge er George Steinbrenner best kjent fra Seinfeld. Dette er historien om baseballaget hans, The New York Yankees.

* Right To Play: Om veldedighetsorganisasjonen til Johann Olav Koss.

* Jordan Rides the Bus: Basketlegende Michael Jordan begynner med baseball.

* The Best That Never Was: Om fotballstjerneskuddet Marcus Dupree.

* Into the Wind: Veldedighetsarbeidet til den kanadiske basketstjernen Steve Nash.

* Run Ricky Run: Om fotballstjernen Ricky Williams.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..