Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Marvel Spessial i dagens D2

Det er Marvel-bonanza i dagens D2: 11 sider med superhelter.

FullSizeRender

Jeg og kollega Simen Gonsholt har skrevet historien om hvordan Marvel klarte å snu seg fra konkursens rand i 1997 til dagens dominans i kinosaler verden over. Onsdag 22. april er det verdenspremiere på Avengers: Age of Ultron på norske kinoer.

Men vi har sett på hvor filmene kommer fra, og har intervjuet tegneserieforfatterne som står bak historiene og ideene og utviklet universet til Stan Lee, Jack Kirby og Steve Ditko:

Chris Claremont, som skrev X-Men uavbrutt fra 1976 til 1991.

Ed Brubaker, som tok tak i Captain America på 2000-tallet og ble belønnet med en birolle i Captain America: The Winter Soldier, som var basert på hans historie.

Kurt Busiek, som skapte skole med nynostalgien i miniserien Marvels i 1994.

Peter Milligan, som gjorden den tomme spinoffserien X-Force om til en satire over det moderne medie- og kjendissamfunnet, før han noen år senere gikk hakket for langt da han prøvde å gjenopplive prinsesse Diana som mutant og superhelt.

Og Axel Alonso, som tok en sjanse da det første han gjorde da han kom fra DC-etiketten Vertigo til Marvel i 2001 var å hyre nettopp Milligan til X-Force. I dag er han sjefredaktør i Marvel.

Men dette leser du i dagens D2, her på bloggen får du følgende liste over kjente Marvel-fans, som ikke fikk plass på trykk:

* I 1964 brukte Roy Lichteinstein en rute fra Jack Kirbys X-Men i maleriet Image Duplicator.

* I 1965 stormet regissør og Marvel-fan Federico Fellini inn til Stan Lee, men uheldigvis visste Lee knapt hvem italieneren var.

* Den franske regissøren Alan Resnais ble venn med Stan Lee på tampen av 1960-tallet, og de skrev filmmanuset The Monster Maker sammen. Den ble aldri filmatisert.

* Gene Simmons i Kiss baserte deler av kostymet sitt på Jack Kirbys Black Bolt-figur, og det var da naturlig å gå til Marvel da bandet ville fremstilles som superhelter i en tegneserie. Medlemmene blandet eget blod med blekket som ble brukt i A Marvel Comics Super Special!: Kiss (1977), men ryktene sier at blodet med et uhell endte opp i et nummer av Sports Illustrated.

* Nicolas Cage tok sitt etternavn fra Marvel-helten Power Man, som het Luke Cage i det sivile. Cage har drømt om å spille både Iron Man og Supermann, men endte opp med rollen som Marvel-helten Ghost Rider i to filmer fra 2007 og 2011.

* Regissør Joss Whedon baserte tv-serieheltinnen Buffy the Vampire Slayer på Kitty Pryde fra X-Men. I 2004 fikk Whedon selv skrive Pryde i serien Astonishing X-Men.

* Regissør Kevin Smith lot Stan Lee spille seg selv i filmen Mallrats (1995), og siden 1999 har Smith skrevet manus til tegneserier med Daredevil og Spider-Man.

* Rapperne Method Man og Ghostface Killah i Wu-Tang Clan sto frem som Marvel-nerder da de i 1997 tok aliasene Johnny Blaze og Tony Starks, etter Marvel-heltene Ghost Rider og Iron Man. Wu-sjef RZA modellerte Wu-Mansion etter Avengers Mansion på albumet Wu-Tang Forever. Mer her.

Daredevil var Ben Afflecks favoritt som liten, og ønsket ikke at noen andre skulle filmatisere barndomshelten, i frykt for at de skulle ødelegge den. Det endte med en Golden Raspberry for årets verste skuespillerinnsats i Daredevil (2003).

* Etter å ha slått gjennom som romanforfatter skrev Neil Gaiman to miniserier for Marvel: Marvel 1602 (2004) flyttet superheltene til 1600-tallet, mens The Eternals (2007) spant videre på figurer skapt av Jack Kirby.

* Forfatteren Jonathan Lethem skrev Marvel-miniserien Omega the Unknown (2008).

 

Superbonus: D2-forsida som kunne ha vært. Dessverre rakk ikke Marvel å godkjenne bruken i tide, fordi filmselskapet Fox også måtte ha et ord med i laget (de har filmrettighetene til X-Men). Lett skal det ikke være!

IMG_4520

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Marvel Spessial i dagens D2”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..