Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Jon Løvstad om superhelter

I anledning fredagens Marvel-bonanza i D2: Flere superhelter på bloggen.

Først ut: Mitt 2003-intervju med Jon Løvstad, som fra 2003 til 2007 prøvde å satse på Marvels superhelter med forlaget Seriehuset.

I morgen: Hege Høiby, som var redaktør for Egmonts supertitler.

Deler av intervjuet ble brukt i denne saken.

ØH: Hvorfor er superheltene så sterkt tilbake på det norske markedet?

JL: Superheltseriene er tilbake fordi jeg er en av «mange» som har ønsket å se flere titler på norsk. De andre norske forlagene som har håndtert dette tidligere har hele tiden klaget over at disse selger for dårlig, enten her eller i land de samtrykker med, så det var et forsøk på å kunne få til noe innenfor smalere rammer. Jeg tror for øvrig det er en del «thirty-somethings» som synes det er grei mimrelesning også.

ØH: Hva har skjedd i USA, hva har skjedd i kjølvannet av filmene? Og er det Marvel som dominerer?

JL: Marvel dominerer filmfronten, helt klart. Med Daredevil, X-Men og Hulk i år og ny Spider-Man film, Elektra og flere andre antagelig til neste år leder de an. Men, dette hadde ikke vært mulig hadde det ikke vært for det liv som Batman i 1988 pustet inn i sjangeren på filmlerretet. Ellers har vel trenden gått mer på formatsiden – man selger mer samlinger enn småblader. Det vil nok vi gjøre noe med etterhvert også.

Når det gjelder ledelse generelt så er det nok den gamle knivingen mellom DC og Marvel som gjelder, men Marvel har vært igjennom en del omstrukturering i de senere år og har nok klart å finpusse utvalget sitt en del.

ØH: Hva er nytt ved dagens superheltserier?

JL: Veldig avhengig av serie og hva man sammenlikner dem med, men generelt sett synes jeg at det har blitt flere kvalitetsserier – godt skrevne, godt tegnede serier som gjør noe utover superhelt banker superskurk. Ellers har jo det rent visuelle kommet flere steg videre de siste årene, spesielt fargeleggingen har blitt svært lekker.

ØH: Hva slags opplag har bladene dere gir ut?

JL: 10.000 til 15.000.

ØH: Vil ”renessansen” vare i Norge, eller er det avhengig av fortsatt trøkk fra Hollywood?

JL: Den er nok mest avhengig av at leserne kjøper bladene – det er det vi lever av. Sånn sett er den uavhengig av Hollywood. Hvor mye drahjelp man får fra filmene er nok veldig variabelt og ikke nødvendigvis så stabilt salgsmessig.

ØH: Hva gjør en god superheltserie, og hvilken er dine favoritter og hvorfor?

JL: Gode historier som «flyter» bra, troverdige karakterer bak maskene og flotte tegninger er vel det som tiltrekker meg. Som for det meste av annen litteratur så er det historiene som gjelder og fungerer det ikke så er det ikke bra. Superheltsettingen gjør det for meg til noe fantastisk, spennende som er noe utenom det dagligdagse – antagelig det samme som tiltrekker science fiction-folket til sin sjanger.

Personlig har jeg mest sans for de ikke-så-supre heltene, det vil si helter uten nødvendigvis fantastiske superkrefter – som Daredevil og Batman. Hvorfor – tja, for disse to er det nok helheten rundt som fenger meg, atmosfæren, personene og så videre. Men det betyr ikke dermed at enhver Batman-historie er god.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Jon Løvstad om superhelter”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..