Kategorier
Tegneserier

Romano Scarpa: Europas Disney-mester

Han var Europas Carl Barks og Floyd Gottfredson i samme person. For ti år siden døde den italienske Disney-tegneren Romano Scarpa (1927-2005).

Mer om Donald her.

Ved tegnebordet. Romano Scarpa ved arbeidsplassen hjemme i Malaga, dit han flyttet på 90-tallet. Han tegnet Disney-serier fra 1953 til 2002.

”Jeg har sagt flere ganger at så lenge jeg er i stand til å holde i en blyant, skal jeg tegne min kjære Mikke Mus,” skrev Romano Scarpa for bare et drøyt år siden. Nå har Mikke Mus mistet en av sine beste støttespillere opp gjennom årene, etter at Scarpa sovnet stille inn lørdag 23. april 2005 etter lengre tids sykdom.

Navnet Romano Scarpa rakk aldri å bli veldig kjent i Norge, men har du lest Disney-serier de siste 40 årene har du garantert kost deg med Scarpas lett gjenkjennelige og elegante strek. Han sto bak noen av de beste og lengste eventyrene i Donald-pocketene, mens han i sine Mikke-serier tok opp den episke stilen Floyd Gottfredson perfeksjonerte i sine avisserier på 1930-tallet. Det sier sitt at Scarpa i fjor ble den andre Disney-tegneren – etter Don Rosa – som ble viet sin egen bok i den påkostede Hall of Fame-bokserien. Sitatet ovenfra er hentet fra forordet til den boken.

Der Disney i USA fostret serieskapere som Carl Barks, Floyd Gottfredson, Don Rosa og Paul Murry, var Romano Scarpa den ledende tegneren og fortelleren tilknyttet Disney i Europa. Det tok ikke lang tid før de amerikanske Disney-studioene ikke klarte å stagge den voldsomme europeiske etterspørselen etter tegneserier etter andre verdenskrig, og Scarpa begynte å tegne for den italienske Disney-utgiveren Arnoldo Mondadori allerede i 1953.

Etter kort tid klarte han å forhandle seg frem til å skrive serier også, og han introduserte blant annet slitesterke figurer som Skrues beundrerinne Birgitte og Svarte-Petters kjæreste Svarte-Petra. Hans største styrke var riktignok hvordan han maktet å utvikle og foredle allerede etablerte seriefigurer, Mikke og Skrue især. Der en rekke Disney-tegnere senere har prøvd å ta opp hansken etter Carl Barks, utviklet Scarpa onkel Skrue til en langt mykere og komplisert figur allerede på 50-tallet – parallelt med at Barks gjorde det samme i USA. Han debuterte i norsk oversettelse i Donald Duck & Co nr. 8 fra 1965, med serien ”Jorden rundt med 80 plager”.

Romano Scarpa har lagt ned blyanten for godt, men han etterlater seg en overveldende mengde klassiske serier som helt sikkert vil dukke opp igjen – til glede for både nye og gamle lesere.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende. 

Kjent strek. Har du lest noen Donald-pocketbøker, kjenner du lett igjen streken til Romano Scarpa. 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Romano Scarpa: Europas Disney-mester”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..