Kategorier
Musikk

Kina viser vei: Om platesalg

En kjapp oppfølger til gårsdagens post om «albumets død». Denne er fra 2006.

Albumet er kanskje ikke dødt, men «den kinesiske modellen» har bredt om seg: Mye av dagens musikk fungerer i praksis bare som reklame for bandet.

Jeg kjøpte Lene Marlins debutalbum Playing My Game for en slikk og ingenting i den kinesiske millionbyen Chongqing, der hun sto utstilt sammen med landskvinnene M2M, kinesiske popstjerner og verdensstjerner som U2 og Eminem. Aqua var blitt så populære i Kina at de hadde fått minst et hyllestband, mens Marlins «Sitting Down Here» ble flittig brukt som bakgrunnsmusikk på kinesiske tog.

Nå har neppe Marlin, Marit Larsen eller Marion Ravn sett en eneste yuan fra dette platesalget, for rundt 95 prosent av all musikksalg i Kina er piratkopier. Gode kopier, ofte bedre enn originalene. På Eminems kinesiske plater fulgte for eksempel tekstene med, både med kinesiske tegn og vårt eget alfabet.

Jay Berman, leder i The International Federation of Phonographic Industry, tror ikke kineserne kan oppdras til å betale like mye som vi har gjort for musikken vår. De er for godt vant til lave priser, og han tror snarere den kinesiske modellen er en grim spådom for musikkindustrien i resten av verden.

I så fall må flere vestlige musikere gjøre som det kinesiske bandet Yu Quan, som på tross av stor popularitet og millioner av solgte plater knapt tjener et øre på musikksalg, men fyller lønningsposen takket være konserter, sponsorer og reklameoppdrag. Musikken fungerer i praksis bare som reklame for bandet.

Og er ikke en slik utvikling egentlig et størst problem for plateselskapene? Historisk sett har jo ikke artistene sett så mye til inntektene fra sine egne plater.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

 

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..