Kategorier
Tegneserier

30 år siden Secret Wars

For 30 år siden endte den første crossover-«eventen» Secret Wars (på norsk i 1987) opp i et gigantisk antiklimaks.

Nå krysser vi fingrene for at Marvel tør å ta flere sjanser med 2015-utgaven av Secret Wars, som bryter løs nå i mai. Si fra hvis den er verdt å lese.

Jim Shooter, Mike Zeck m.fl.
Alle tiders superhelter: Secret Wars – Kosmisk krig
Egmont Serieforlaget 2006
4/6

Historisk viktig og fortsatt underholdende superheltcrossover.

En allmektig skapning lager en ny planet, kidnapper tre fotballag med superhelter og superskurker og kommanderer dem til å kjempe på liv og død. Slik var premissene for den 12 nummer lange miniserien Marvel Super Heroes Secret Wars (1984-85), som dannet skole på godt og vondt i den amerikanske superheltindustrien. Nå er den ujevne, men underholdende serien samlet mellom stive permer på norsk.

Dette er nok mest spennende for historikere og nostalgikere, for sine kvaliteter til tross: Den er også skjemmet av hastverksarbeid, grelle farger, billige plotløsninger og et gigantisk antiklimaks. Like fullt gjenskapte boken noe av spenningen jeg husker fra serien gikk i bladet Edderkoppen i 1987.

Secret Wars ble kokt opp av Marvels daværende sjefredaktør Jim Shooter i forbindelse med en linje actionfigurer, og serien er blitt fulgt opp av en lang rekke liknende konsepter fra Marvel og konkurrenten DC Comics helt frem til i dag.

Røttene finner vi i de kosmiske seriene til Jim Starlin på 1970-tallet og Marvels aller første miniserie, Contest of Champions (1982). Alle crossoverklisjeene er allerede på plass: Den kosmiske stormannsgalskapen, det altfor store rollegalleriet og de tilsynelatende dramatiske konsekvensene.

Til å begynne blir man lurt til å tro at mye står på spill; helter og skurker dør og universet ser ut til å forandre seg for godt. Men Shooter ble hentet inn av feighet og realisme, og det hele koker ned til at status quo gjenopprettes mens Spider-Man får en ny og svart drakt (noe som riktignok fikk store konsekvenser for ham).

Året etter fulgte DC Comics opp med miniserien Crisis On Infinite Earths, og den feier fortsatt gulvet med Secret Wars. Hvorfor? Fordi den virkelig tok sjanser, tok livet av populære helter og forandret hele DC-universet for godt. Når får vi en samling av den på norsk?

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..