Kategorier
Tegneserier

Brian Michael Bendis før Marvel

Siden han begynte å skrive Ultimate Spider-Man i 2000 har Brian Michael Bendis vært selve lokomotivet hos Marvel Comics.

Men har du lest noen av 90-tallsseriene hans? Da tegna han også.

Jeg anmeldte minigjennombruddet Goldfish. Og den artige Fortune and Glory, samt den langvarige suksessen Powers (nå også tv-serie).

Brian Michael Bendis
Goldfish
Image Comics 1999

Hardkokte familieverdier.

Goldfish er en beintøff kar som etter ti år vender tilbake til storbyen med ett mål for øye: Han vil ha foreldreretten til sin sønn. Problemet er at Goldfish har bakgrunn som småkriminell svindler, og barnets mor er attpåtil en ledende figur i byens underverden. Saken må avgjøres med list, for fra myndighetene er det ingen hjelp å få.

Slik er det originale utgangspunktet for Brian Michael Bendis’ hardkokte og utspekulerte krimhistorie. Den foregår i et rått og tøft kriminelt miljø vi har sett ofte før, men konflikten i bunn er langt mer allmenn.

Goldfish handler om hvor mye et menneske er villig til å gjøre for sitt barn. Når historien både er original og medrivende setter Bendis prikken over i-en med sin hyperenergiske og filmatiske svart/hvitt-stil. Han veksler mellom flere typer sideoppsett, benytter effekter som slow motion og bruker radikalt forskjellig fortellerstil på action- og samtalescener.

Serien minner en del om Frank Millers brutale Sin City, men i stedet for Millers umenneskelige og hypervoldelige supermennesker er personene i Goldfish langt mer troverdige.

«Goldfish» er som en fortettet og spennende moderne «film noir», og seriens filmatiske kvaliteter understrekes ved at Bendis har brukt modeller til å skape figurene (blant annet «spiller» Julia Roberts og regissør David Cronenberg biroller i serien). Serien er også i forprosjektstadiet for en film fra Miramax, mens Bendis for tiden konsentrerer seg om krimserien Jinx.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Brian Michael Bendis før Marvel”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..