Hiphoptrioen A-laget lar folket vente på album, og slipper isteden mixtapen Nokke feita vol. 4.
Men, som med Young Thugs Barter 6, er det en mixtape så lenge den ikke kan lastes ned gratis? Eller er vi tilbake til gamle dager, da man også måtte punge ut for mixtapes på kassett og cd?
Uansett, NF4 er ikke ute på Nokkefeita.com ennå, men finnes på Spotify, iTunes og Google Play.
Her er mitt intervju i anledningen. Det ble skrevet til påskenummeret av D2, men i god hiphoptradisjon ble slippet forsinka.
Onsdag 13. mai er det konsert på Rockefeller med Mats Dawg, Fl3x og Jonas V, og fredag 15. mai blir det sleppefest på Kok i Bergen.
A-laget: Girson (f.v.), Store P og Vågard.
– Jeg tror vi har musikk nok til to-tre album liggende.
Vågard Unstad, den ene tredelen av A-laget, opplevde allerede i 2004 at 15.000 lastet ned sololåten «Bli skev» i løpet av tre måneder, som han la ut på nett som Vågard Verbal. Siden har trioen nektet å følge platebransjens spilleregler. En hitlåt er som regel blitt fulgt opp med stillhet.
EP-en D E D D går i fra 2012 ble først fulgt opp av Regnmannen, soloalbumet til Petter «Store P» Sundby to år senere. Og da Store P i vinter vant Spellemannprisen, smalt han heller spellemanntrofeet på disken på Burger King i Stavanger og laget musikkvideo på hotellrommet enn å feste med popadelen på spellemannfesten. A-laget har i tillegg gitt bort musikken sin på fire gratis mixtapes siden 2006, mens folk maser fortsatt om album.
– Jeg får så jævla mye kjeft av random folk jeg møter på byen, sukker Girson Dias.
– «Når kommer det albumet, jeg har ventet i ti år». Men alle har glemt at vi har gitt ut et album, supplerer Vågard.
– Ikke jeg, jeg har 500 eksemplarer hjemme i noen esker nede i boden, svarer Girson, og viser til gruppens eneste album, Rett vest! fra 2008.
Men nå er altså tiden igjen moden for ny gratismusikk fra A-laget, og det vil utvilsomt være deres mixtapes som står igjen som deres viktigste utgivelser. I 2006 satte Nokke feita vol. 1 dem på det norske hiphopkartet, mens Nokke feita 2 fra 2010 ikke bare står igjen som en norskspråklig hiphopklassiker, men også gjorde tjuaguttene til favoritter blant smaksdommere og trendsettere i hovedstaden.
– Vi har en hype hvert annet eller tredje år, som vi ikke utnytter. Men i begynnelsen ignorerte resten av landet oss, og det som var fett med det, var at vi fikk tid til å utvikle oss. Hadde jeg bodd i Oslo, ville jeg kanskje blitt signet av et plateselskap som 19-åring, mener Vågard.
Årsaken til A-lagets vaklende karriere er enkel: både Girson og Vågard ser fortsatt på rapping som en hobby, de driver med andre ting for å betale husleien. Begge er sentrale skikkelser i Bergens uteliv, mens Unstad nylig ble programleder i den ferske NRK-serien Spill meg.
– Av og til er man opptatt av andre ting i livet enn være i studio og rappe, mens andre ganger er det veldig viktig for oss. Men når vi må gi ut noe bare for å gi ut noe, da mister jeg lysten på å lage musikk, forteller Girson.
– Jeg tror mange bransjefolk, mediefolk og musikere i Oslo lever i en kollektiv livsløgn, der de tror at det de holder på med er så jævla viktig. Vi innser at å rappe ikke er så viktig, supplerer Unstad.
– Vi redder ikke noen liv, sier Girson, mens Vågard rett og slett tror at A-laget ikke trives når rammene blir for stramme.
– Når vi prøver å gjøre noe organiserte greier blir det mye pes. Ting blir ikke bra nok, og det gjør noe med dynamikken vår. Så lenge vi bare gjør ting, blir det ofte jævla bra. Videoen til «Funksjonshemmet», som ble et slags gjennombrudd i 2011, var bare noe vi filmet på fest på Hovefestivalen. Og P var ikke engang tilstede.
Sistemann i laget, Store P, er derimot heltids musiker. Han har brukt tiden til å lære seg om produksjon og innspilling og lever nå raplivet, riktignok en mer innadvendt versjon enn klisjeene vil tilsi. Han trives best når han får lage musikk hjemme i egen leilighet, der han produserte «Daogen EP» for kompisen Mats Dawg.
Nå har han jobbet med de to bonuslåtene som skal på vinylversjonen av soloalbumet «Regnmannen», som også utgis i påsken. En av disse er «Ruller ned vinduet», som tidligere i år ble den første norskspråklige raplåten på en amerikansk plateutgivelse siden Oral Bee rappet med Baby Bash i 2003. Den er en nemlig med på Greenwood, en mixtape fra Atlanta-produsenten DJ Burn One, der amerikanske rapstjerner som 8Ball & MJG, Big Gipp fra Goodie Mob, Starlito og Trinidad Jame$ også deltar.
– Jeg laget en sang ifjor og sendte den til Burn One for moro skyld, og en uke senere svarte han at han og konen hadde jammet låten i en uke, og spurte om vi skulle samarbeide, forteller Store P.
Opprinnelig publisert i D2.
11 svar på “Mixtape #5 fra A-laget”
[…] Jeg har hørt på Lars Vaular og A-laget siden jeg var bitte liten, men de gutta gjør det litt skummelt å prøve seg selv som rapper. […]
[…] Mixtape #5 fra A-laget […]
[…] og mistet muligheten til å jobbe i studio. Da tok heldigvis min beste venn kontakt med Vågard i A-laget, som hadde hatt lyst til å jobbe med meg, men trodde jeg var umulig å få tak […]
[…] Vågard Unstad (A-laget). […]
[…] til vårt første album, legendariske Store-Jose (storebroren til Girson Dias, turbonegeren fra A-laget) med Los Angeles Raiders-cap fra et klassebilde på Sandgotna ungdomsskole fra tidlig 90-tall. […]
[…] om trioen her og […]
[…] Bergen for å diskutere «hvorfor det er så få kvinner i norsk hiphop» med Vågard i A-laget, Silje Larsen Borgan og nykommeren Myra, sist hørt sammen med Lars […]
[…] musikken på kort tid blitt oppdaget og delt av nye fans fra trendskapende musikalske kollektiv som A-laget og Hester […]
[…] Tirsdag 6. november er det «Ny norsk musikkarv: Rap» på Bergen bibliotek, med Martin Bjørnersen fra Klassekampen og Girson Dias i A-laget. […]
[…] tar tid: For rundt ti år siden fikk jeg noen artige mp3-filer fra Vågard i A-laget. Låtene var laget av en veldig ung rapper fra Løvstakken, som kalte seg […]
[…] Lørdag 3. desember kom den sjokkerende nyheten om at Vågard Unstad var død, bare 36 år gammel. Jeg skrev følgende spontane ord om hans musikalske betydning, som en tredel av bergensgruppa A-laget. […]