Kategorier
Tegneserier

Turbo-Donald

Andeby har både Super-Langbein og Fantonald, og mon tro om ikke Fantonald Reloaded var et forvarsel om Disneys oppkjøp av Marvel-universet?

Mer om Donald-pocket her.

fanto

Sisti & Sisto, Alberto Lavoradori
Fantonald Reloaded nr. 1
Egmont Serieforlaget 2005
4/6

Batman møter Spider-Man i cyberpunk-Andeby.

Dette vil få magene til å vrenge seg blant alle som mener Donald-pocketene byr på vulgærdonaldisme av verste sort. Fantonald Reloaded byr på et gjensyn med hefteserien som startet i 1996 (første og tredje nummer ble aldri utgitt i Norge), og dette er en moderne superheltserie fortalt på energisk italiensk Disney-vis.

Der de gamle seriene med Super-Langbein og Fantonald (Donalds superhelt-alias) var kjærlig superhelt-parodi, er dette ekte vare: En fargerik miks av Batman og Spider-Man med science fiction-krydder. I beste Spider-Man-ånd har Fantonald til og med en gretten journalist som fiende, som om ikke en stri strøm av fargerike skurker og romvesener var nok.

Det er overraskende underholdende, og ganske enkelt et godt fortalt og tegnet, og langt fra forutsigbart, eventyr. Selv om det nok passer best for lesere som ikke allerede har opparbeidet seg sterke meninger om hvordan Donald & Co skal skildres.

Bonus 1: Mer italiensk Turbo-Donald.

803111

Harry Hansen (red.)
Donald Duck 65 år
Egmont Serieforlaget 1999

Italienske turbohistorier som bør nytes i små porsjoner.

I anledning Donalds 65-årsdag har Egmont skrudd sammen en gigantisk pocketbok på 640 sider, tilsynelatende uten annen grunn enn å skvise enda mere penger ut av Donald-fansen. For Donald Duck 65 år har lite av verdi unntatt størrelsen.

Innholdet er i all hovedsak rasket sammen fra gamle pocketbøker, og utvalget virker tilfeldig. Brorparten av seriene stammer fra Italia, og kjennetegnes av et langt høyere tempo og større overdrivelser av våre venners egenskaper. I pocketbøkene er Skrue mer hensynsløs, Donald er hissigere, Anton er mer ufyselig og plotene er langt villere. Turbo-Donald er en dekkende beskrivelse.

Italienerne har oppfunnet figurer som Skrues beundrer Birgitte, kapitalisten Rikerud [2015-kommentar: Carl Barks oppfant også Rikerud, men brukte ham bare i én historie. Figuren ble utviklet videre av italienerne] og superhelten Fantonald, og kan ofte levere underholdende eventyr.

Men historiene her er ganske labre. Morsomst er «Direktelinje til lykken» der heldige Anton ikke klarer å ringe rørleggeren, men i stedet feilringer til den ene tv-konkurransen etter den andre. Iblant slipper også utenkelige hendelser i Disney-universet gjennom, som der Donald skjenker Anton dritings i «Kjempegevinsten».

Donald-pocketen fungerer best som underholdning i perioder der hjernen jobber på lavgir, og denne kjempeboken er nok best som hytteproviant eller mammutlektyre for toalettet.

Bonus 2: Andebys første gangstarapper?

987800

Diverse
Donald Ducks julehistorier
Egmont Serieforlaget 2001
3/6

Italiensk turbo-Disney med gjesteopptredener fra obskure figurer som Klodrik, Fantonald, B-gjengens bestefar og Rikerud. Samt en bankranende gangstarapper (!).

En Donald-pocket i stive permer med julete innhold.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Turbo-Donald”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..