Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

Nye Bergen: Hester V75

I går fikk du møte $ushi x Kobe på bloggen, i dag er turen kommet til sjumannskollektivet Hester V75.

I morgen: Rapspillets Obama.

Les den opprinnelige D2-saken her.

Hester, fra venstre: Eirik Aas, Rafael Eish, Valdar «Pinto» Nyvoll, Peder Niilas Tårnesvik, Bendik Martinus «DJ TBC» Notøy, Ingebrigt Ryland Røyane og David Grytten

FOTO: HELGE SKODVIN/D2

HVEM: David Grytten, Rafael Eish, Ingebrigt «Brigt» Ryland Røyane, Eirik Aas, Valdar «Pinto» Nyvoll, Peder Niilas Tårnesvik og Bendik Martinus «DJ TBC» Notøy,

Soundcloud

Twitter: @hesteristallen

Utgivelser: Hest e best EP (2014), Malaysian Airboys EP (2014) og En fucked up fredag EP (2015).

– Vi er et kollektiv først og fremst fordi vi gjør så mye forskjellig, forklarer David Grytten (19), sjefprodusent i Hester V75, som med sine fem rappere fremstår som en bergensk versjon av Jurassic 5.

Grytten har spesialisert seg på samplinger av melankolske gitarband, for eksempel dukker tonene fra Red House Painters’ over 20 år gamle «Katy Song» i «Midnatt». Så har han da platesamlingen til faren, forfatter og The Smiths-entusiast Frode Grytten, å grave i. The Smiths/The Fresh Prince-mashupen The Will Smiths kan ikke være langt unna.

– Jeg vil ikke si pappas platesamling er vårt hemmelige våpen, men jeg har funnet et par samples der. Jeg sampler mange emoband, men ikke The Smiths ennå, selv om vi sikkert hadde fått oppmerksomhet hvis vi ble saksøkt av Morrissey.

Isteden får Hester V75 nå økende oppmerksomhet for sin livsglade, kreative og søkende hiphop, som både skuer fremover og bakover til 90-tallets gyldne beats, med inspirasjonskilder som de undervurderte bergensrapperne Simon Alejandro («sykt flink» og Verk («Baby Blue er Norges beste album»). 19. september er de booket til Den elleville festen på USF Verftet i Bergen, deres hittil største spillejobb.

De fleste i kollektivet går i siste klasse på videregående, og Hester-klikken er ikke nok for å få utløp for kreativiteten. Enkelte jobber solo, andre samarbeider med Rapspillets Obama i gruppen Sebra, Rafael Eish (20) jobber med en annen eksilbergenser, MC Magnus, i Oslo, mens «sadrap»-avleggeren Malaysian Airboys har rukket å slippe en EP

– Malasian Airboys er lengst vekk fra hvem vi egentlig er, det handler mer om lydbilde og stemning. Det skal være trist, emo og tomt, og vi har bestemt at vi vil lage like mange plater som det blir ulykker i Malaysia Airlines, det vil si minst to til, forklarer Ingebrigt Ryland Røyane (18).

Hester V75 ble en gruppe før noen hadde lage en tone musikk. Da Yoguttene spilte på Hovefestivalen i 2013 skrøt Valdar «Pinto» Nyvoll (18) av at var med i en hiphopgruppe: «Dere må sjekke ut Hester, vi skal holde konsert etterpå», sa han. Hjemme i Bergen ble gutterommet til Røyane til «Stallen», Twitter-konto og Soundcloud-side ble opprettet og musikken begynte å strømme ut. Nå er målet å starte et musikkfellesskap, som også favner om andre genre, som elektronika, pop og rock.

– Her i Bergen prøver folk noe nytt hele tiden. I Oslo er det mye fett, men mange tviholder på «boombapen» fra New York på 90-tallet. Hiphopen i Oslo har ikke forandret seg på 20 år, den er blitt jævla kjedelig, mener Eish.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Nye Bergen: Hester V75”

[…] En varm fredagskveld i fjor ble Hun og Han, som i dag utgjør duoen Lekende Lett, introdusert for hverandre på gaten i Bergen. De fant tonen, og det ble starten på bandet. De la ut «Kom å lag litt liv» på musikkplattformen Soundcloud i høst, fulgte opp med «Nike» i januar, og selv om det vil være feil å si at duoens miks av pop, hiphop, Miami bass og baile funk har satt fyr på nettet, er musikken på kort tid blitt oppdaget og delt av nye fans fra trendskapende musikalske kollektiv som A-laget og Hester V75. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..