Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

Nye Bergen: Hammaræn og Spikaræn

Tidligere har du fått $ushi x Kobe, Hester, Rapspillets Obama og Kjartan Lauritzen på bloggen, i dag er turen kommet til Hammaræn og Spikaræn.

Neste uke: $vai-Rex.

Les den opprinnelige D2-saken her.

FOTO: HELGE SKODVIN/D2

HVEM: Rapperen Kristen «Hammaræn» Nyhammer (19) og produsenten Mathias «Spikaræn» Haukjem (18).

Soundcloud

Twitter: @Hammaraen

Det var en gang to fettere fra Ytrebygda, sørvest i Bergen, som en kveld i november 2013 drakk noen pils, fant en beat på Youtube og dro noen vers. Dagen derpå lo deg seg ihjel, og siden har de malt gangstauniverset i «Skrenten» med bred pensel.

– Her i Bergen har alt handlet om «Stakken», Flaktveit, Åsane og Loddefjord, det har aldri vært noen rappere fra der vi er fra, sier Nyhammer.

Kanskje derfor holdt det ikke med Hammaræn, for når Nyhammer ikke lager pizza på Peppes gir han stemme til gangstarapperen Hammaræn, hasjrøykeren Tjommi G og den hardbarkede østlendingen Onkel Frode, som er like bevandret innen blandingsmisbruk som blandingskriminalitet. Dermed forvandles Steinsvikskrenten ved Lagunen storsenter til Skrenten, et mørkt, kaldt og mystisk sted fylt med dop, damer og spenn.

– Når du skriver en hiphoplåt vil folk at du skal bruke dem i teksten, eller kanskje den og den historien. Vi dret i det maset, og begynte å finne opp våre egne figurer.

https://soundcloud.com/hammaraen/skrenten-prod-haukjem-beats

Med unntak av The Notorious B.I.G. hørte Nyhammer kun på bergensrap i tenårene, og spesielt Lars Vaular og A-laget. Men det var Yoguttene som ga ham det endelige puffet.

– Vi er jo inspirert av trap fra sørstatene, men spesielt hvordan Yoguttene tok dette amerikanske og gjorde det til noe norsk, forklarer Haukjem.

– Yoguttene var helt krise første gang jeg hørte dem. Jeg tenkte «what the fuck?» Men nå digger jeg dem, og synes det er kult. Dessuten er de mer jordnære og hjelper de unge i miljøet, fortsetter Nyhammer.

Nå satser han mot en EP, men Spikaræn samtidig prøver å følge i fotsporene til Kygo, med housemusikk utgitt som Haukjem.

– Han har flere hundre tusen avspillinger, mens jeg har 30 likes, smiler Nyhammer.

– Det er litt vanskeligere å strekke seg ut i verden som bergensrapper enn med house, trøster fetteren.

Og samtidig ser Hammaræn forbløffet på at nok en generasjon med rapgrupper spirer i Bergen.

– Jeg begynte å følge med da jeg begynte å rappe for et drøyt år siden, og hadde da et lite kart med undergrunnsrappere. Men nå kommer det så mange at jeg ikke klarer å følge med. Det siste halvåret har det dukket opp 20 nye grupper, mange unger med lys stemme som prøver seg.

– 20 grupper? I Norge?

– Nei, i Bergen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Nye Bergen: Hammaræn og Spikaræn”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..