Kategorier
Intervjuer Tv

Da Nikkerne brøt humortabuene

Det er så mye snakk om krenking om dagen, men hvem husker mediestormen mot Henrik Scheele og Nikkerne for 30 år siden?

Jeg skreiv denne saken, i forbindelse med en lignende humorstorm mot Otto Jespersen i Torsdagsklubben, i 2002.

Og her kan du se alle de fem episodene av Nikkerne.

18 år før Otto Jespersen brøt NRK-programmet Nikkerne alle tv-tabuer og sjikanerte navngitte politikere. Det endte med sensur og debatt i Stortinget.

Programmet ble beskyldt for bannskap, sjikanering av navngitte politikere og håning av helligdommer – og ble til slutt tatt opp i Stortinget. Og rasende tv-seere mente frontfiguren gikk langt utover sømmelighetens grenser. Torsdagsklubben og Otto Jespersen? Nei, «Nikkerne» og Henrik Scheele på NRK i 1984 og 1985.

– Jeg vil ikke kommentere saken om Otto Jespersen direkte, men den store forskjellen på bråket rundt Torsdagsklubben og Nikkerne var at vårt innslag åpenbart var langt fra virkeligheten. Takhøyden var veldig mye lavere på 80-tallet – og det skulle langt mindre til for å provosere, sier Klaus Hagerup, manusforfatter bak «Nikkerne».

Mediestorm
Den satiriske månedsrevyen skapte en mediestorm Norge knapt hadde sett maken til, og «sjefsnikker» Henrik Scheele ble slått opp på forsiden av VG på samme måte som Otto Jespersen og Bård Tufte Johansen blir det i dag.

– Stormen sto rundt en monolog der navnet på hovedpersonene var Rolf Presthus og Richard Nixon. Og målet vårt var å bryte alle tabuene i NRK samtidig: En skulle ikke spøke med Kongehuset, våre landsmenns innsats under andre verdenskrig, homofili, religion og banning. Her gjorde vi alt på en gang. Det året var det en avstemning i Dagbladet, om årets beste og verste tv-program, vi vant begge – og knuste Dynastiet.

Resultatet ble et eventyr der daværende finansminister Rolf Presthus ble framstilt som homofil konge med et forhold til Richard Nixon.

Nikkerne var et politisk satirisk magasin, og satirisk sett var denne monologen noe av det mest uhøytidelige vi gjorde. Det hadde overhodet ikke rot i virkeligheten, men var mer å regne som en fleip med tabuene. Vi tok for oss nynazisme og gamle raseteorier, undersøkte skallen til Erik Blücher og norske politikere. Vi tok for oss forholdene på norske aldershjem, presenterte en drømmedag for den norsk regjeringen på aldershjem.

nikkerne

Tok avstand
Like fullt ble reaksjonene sterke fra tv-seere, politikere og media – og til slutt måtte kringkastingssjef Bjartmar Gjerde gå ut og ta avstand til innslaget.

Etter det ble tekstene til Nikkerne nøye lest gjennom på forhånd, og i 1985 toppet striden seg da NRK-ledelsen nektet å sende tre innslag. Hagerup og resten av redaksjonen trakk hele programmet tilbake, og til slutt var Hagerup så sliten av oppstyret at Nikkerne ble avsluttet etter fem programmet, ett tidligere enn planlagt.

– I dag ville det aldri i livet blitt noe bråk om programmet, for temaene er ikke lenger tabu. Det er blitt vanlig å fleipe med kongehus, krigen, religion og homofili.

– Men det er tydelig at satire fortsatt kan skape oppstandelse i dag?

– Ja, det hører med og henger sammen. Debatten rundt Otto Jespersen vekker helt klart minner, avslutter Hagerup.

Andre humorsjokk

Otto Jespersen og Nikkerne er ikke de eneste komikerne som har klart å forarge. Her er noen andre:

  • August Mauritzen harselerte med navngitte politikere i satireprogrammet Milde måned i 1970.
  • I 1971 ble reagerte biskop Per Lønning på at kong Olav ble kalt «Gamle Laffen» i lørdagsprogrammet Hvad nuh.
  • Kristelig Kringkastingslag mente humortrioen Kirkvaag, Lystad og Mjøen var blasfemiske da de framstilte prester som brukte kors som hoppestokk.
  • The Show med Otto Jespersen, Charlo Halvorsen og Stig Holmer ble politianmeldt for blasfemi i 1992.
  • Da Bjarte Hjelmeland simulerte urinering på et nummer av Se og Hør under Mandagsklubben i 1996 førte det til at programserien ble tatt av lufta.
  • Alzheimerforeningen reagerte mot Kristopher Schaus vitsing i Mandagsklubben om at det ikke var noe vits i å gi pengestøtte til Alzheimer-syke.
  • Bård Tufte Johansen skapte furore da han stormet kaklende inn i en direktesendt TV 2-nyhetssending om statsminister Kjell Magne Bondeviks sykdom i fjor – iført gul kyllingdrakt.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..