Kategorier
Hiphop Musikk

Årets sommerplate: The Saga Continues …

Hva gir du meg? Jeg hadde ikke forventa at en Diddy-plate fra 2001 skulle bli sommerens soundtrack, men den siste uka har jeg knapt spilt annet enn The Saga Continues …

Den konkurrerer med Last Train to Paris (2010) i kampen om å være Diddys beste plate, men konteksten er like bemørk som plateomslaget. For dette er hiphopens svar på Eksorsisten, det henger en tydelig forbannelse over rapperne som bidro.

Gjenhøret begynte med Bad Boy Family-gjenforening på BET Awards, løfter om turné og ny låt – første smakebit fra hans kanskje siste «soloalbum».

https://soundcloud.com/badboyrecords/puff-daddy-finnagetloose-feat-pharrell

«Finna Get Loose» minner jo om Diddys store comeback som relevant rapper, entrepenør og talentspeider, som jeg mener startet med The Saga Continues ... i 2001, fortsatte med soloalbumet til G. Dep noen måneder senere og rundet av med filmmusikken til Bad Boys II i 2003. Mer om de to siste platene i morra.

Første generasjon Diddy-artister, det vil si Mary J. Blige, The Notorious B.I.G., Lil’ Kim, Mase, Craig Mack, The Lox, Total og 112, er fraværende, bare  Mario Winans og Faith Evans henger fortsatt med.

Broen fra 90-tallet var rapperen Black Rob, og han fikk støtte i manesjen av skrubbsultne nykommere som G. Dep, Loon og Kain, samt ghostwriteren Mark Curry – som krangla seg til tid bak mikrofonen.

Gutta trodde sikkert dette var første skritt på veien til stjernene, og hadde selvsagt ingen anelse om dette skulle stå igjen som karrierehøydepunktet. Dette er først og fremst en plate der summen er langt større enn enkeltdelene.

«Don’t worry if I write rhymes, I write checks,» som sjefen selv sa det. Problemet var at ingen av de andre rapperne på plata fikk så mange sjekker.

Og hvor ble de av?

Black Rob satt i fengsel fra 2006 til 2010, og ble rammet av et mildt slag rundt årsskiftet 2014/2015. Fjerdealbumet Genuine Article skal etter planen utgis i år

G. Dep ga ut soloalbumet Child of the Ghetto i 2001, noe som blant annet førte ham til Quartfestivalen sommeren etter. Deretter ble han hekta på PCP, arrestert for narkotika og ran over 25 ganger og dømt til 15 års fengsel for overlagt drap i 2011.

Loon solodebuterte i 2006, men pensjonerte seg som musiker da han ble muslim i 2009. I 2011 ble han innhentet av fortiden. Han ble arrestert i Belgia, utvist til USA og dømt til elleve års fengsel for gamle narkotikasynder.

Shyne ble dømt til ti års fengsel i 2001, og rakk ikke være med på The Saga Continues …

Mark Curry skrev bok om hvor ille det gikk.

Kain nøyde seg med et «brev».

PS! Plata fikk, ikke overraskende, lunken mottagelse i Norge. «P. Udding» skrev Aftenposten, ga en toer og konkluderte med at «slapp rapping og drøving på halvgode idéer tyder på manglende inspirasjon og vilje». Adresseavisen var mer positiv, men mente at «kjipe rappere og problemer på hjemmeplan gjør ikke dette til den bekreftelsen av makt den gir seg ut for å være». Og det var det.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Årets sommerplate: The Saga Continues …”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..