Kategorier
Hiphop Musikk

Dr. Dre: Geni i sneglefart

Tro det eller ei, men Dr. Dre er her med sitt tredje (og siste?) soloalbum, Compton, bare 16 år etter 2001. Jeg feirer med å minne om denne velsmakende, men tynne samleplata.

Dr. Dre
The Chronicle
Death Row/MNW 2001
5/6

Death Row melker Dr. Dre, og det smaker søtt.

Andre Young kommer til å stå igjen som en gigant i musikkhistorien, og denne samleren presenterer én velsmakende bit av karrieren hans. Her er intet fra tiden med N.W.A., albumet 2001 eller samarbeidet med Eminem, men 12 spor fra tiden hos Death Row Records tidlig på 90-tallet.

Rundt halvparten er hentet fra hiphoprevolusjonen The Chronic fra 1992, fylt opp med spor fra Snoop Dogg, 2Pac og Rage, mens «Natural Born Killaz» med Ice Cube minner oss om savnet etter den planlagte duoplaten Heltah Skeltah. Sammenlignet med elendige Dre-samlinger som Concrete Roots, First Round Knock Out og Back N Tha Day er dette gull. Men det burde vært mer enn 12 låter, og hvor er solodebuten «Deep Cover»?

Godt kjøp? The Chronic er fortsatt klassikeren du må ha, men dette er et godt alternativ.

Bonus: VG-sak fra 1996.

Rapstjernen Dr. Dre snakker nå endelig ut etter at han forlot sitt eget plateselskap Death Row i mars.

Dr. Dre (Andre Young) startet Death Row i 1992, og oppnådde en eventyrlig suksess, med sin egen The Chronic og Snoop Doggy Doggs Doggystyle som absolutte høydepunkter. Selskapet, kalt 90-tallets Motown, er verdsatt til over 100 millioner dollar, og Dre har solgt sin halvpart av aksjene.

Nå forklarer Dre endelig bruddet i det amerikanske bladet The Source. Dre forteller at selskapet ble for stort.

«Det kom til et punkt hvor stadig flere fikk kontrakt med selskapet uten at jeg var klar over det. For meg er Death Row de artistene som var med på The Chronic-plata. Alle andre hoppet bare på suksessen i etterkant, og var kun ute etter penger,» sier Dre.

Nå starter Dre igjen et nytt plateselskap, med en samleplate planlagt for høsten. Samarbeid med rappere som Nas, KRS-One, AZ og Foxy Brown er også på gang. Og rock ‘n’ roll!

«Det finnes mange svarte som spiller rock ‘n’ roll som aldri har fått sjansen til å vise hva de er god for,» sier han. [2011-kommentar: KRS-One dukket opp på Aftermath-samleren, The Firm-gruppa med Nas, Foxy og AZ floppet, og den svarte rocken hørte vi aldri mer om.]

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

14 svar på “Dr. Dre: Geni i sneglefart”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..