Kategorier
Intervjuer Kunst Tegneserier

Kulissene til en tegneserie

Årets pussigste tegneserie – eller er det kunst? design? illustrasjon? – springer ut av avgangsprosjektet til norsk-mauritiske Tim Ng Tvedt (24) ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Omrokering er et lite hefte i klassisk fanzineformat, fylt med interiører, ideer, brokker av historier og et utdrag fra en essayistisk roman om feiekoster.

Den fremstår som en rømling fra Chris Wares monumentale Building Stories, som var en boks fylt med 14 små og store historier fra en leiegård, trykket i forskjellige formater.

– Jeg er interessert i parallellen Chris Ware trekker mellom typografi og tegneserier, at man skal lese bildene fremfor å bare se på dem. Det jeg finner interessant er hvordan han utfordrer og leker med mekanikken i tegneserier. Men serier av for eksempel Gunnar Lundkvist er minst like viktig, forklarer Tvedt.

Heftet, som er gitt ut av Jippi Forlag, er bare den praktiske delen av prosjektet.

– Det finnes også et teoretisk supplement, med 18 ubesvarte spørsmål fra prof. dr.philos. Theodor Barth. På utstillingen viste jeg frem en slags stigetrapp, et skilt hvor det var skrevet «MISLYKKET» og en reklamefilm for en spesielt god hagekost. Etterpå gikk alt i containeren.

– Gikk du bevisst for et ubeskjedent fanzineformat, istedenfor å klinke til med stive permer og glanset papir?

Kanskje er det litt som sjakkbrikker; man sier at en bonde er verdt rundt ett poeng, mens en dronning er verdt ni poeng. Men man kan likevel verdsette egenskapene til en bonde. Dessuten har man mange bønder, men bare én dronning.

– Hva ser du for deg å jobbe mest med fremover? Tegneserier, kunst, design eller illustrasjon? «Omrokering» toucher jo innom alle fire disipliner.

– Jeg har lyst til å lage en tegneserie hvor jeg jobber med tablåer og «komplekse bilder», som Roy Andersson kaller det. Eller jobbe med et mer begrenset utvalg av elementer og farger. Vi får se.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..