Kategorier
Hiphop Musikk Sakprosa

Rapliv på svensk

Karpe Diem, Gatas Parlament, OnklP og Oral Bee har alle gitt ut bøker om det norske raplivet, men det er noen liter mer blod, svette og tårer i de to svenske selvbiografiene som nå er ute i pocketformat:

Livet av Ken Ring og När jag inte hade nåt av Ison Glasgow, den ene halvdelen av duoen Ison & Fille.

Flere norske rappere med bok her.


Både Ken og Ison vokste opp i Stockholms drabantbyer, med fraværende fedre og mødre med problemer. Ken mistet moren i ung alder, og må bryte seg inn i sin egen leilighet etter å ha begravd moren hjemme i Kenya. Ison og moren forlates av faren, rastafarianeren fra Barbados som var årsaken til at de flyttet fra New York til Stockholm, og må i en lengre periode bo på gaten i Stockholm.

Den tøffe oppveksten preger også de to rappernes voksenliv, spesielt Ken legger ikke fingrene imellom når han skildrer egne problemer med narkotika, vold, kriminalitet og sin egen rolle som fraværende far. Blant annet skriver han om datteren han har med en norsk jente, som han ikke har sett siden barnemoren anmeldte han for kidnapping da han tok med seg babyen hjem til Sverige for å vise henne frem til sin svenske familie.

Det er blitt to sterke fortellinger fra rappere som på 1990-tallet ble forbilder, også i Norge. Som Holmlia-rapperen Danny Maroc skrev om Kens debutalbum Vägen tillbaka fra 1999 på Facebook i juni:

Ken

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..