Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Lilla Berlin: Skandinavias beste stripeserie anno 2015?

Tre år etter at Ellen Ekman skapte Lilla Berlin som oppgave på Serieskolan i Malmö er den blitt en av Skandinavias mest populære og morsomste stripeserier.

 

Den har fast plass i den svenske gratisavisen Metro, mens den her hjemme går i bladet Lunch og vikarierer for Zelda i Dagbladet. Ekman forteller at hun liker å jobbe for et stort publikum.

–Det er mye mer kommersielt å jobbe med stripeserier, bare Metro leses av rundt 1,6 millioner mennesker hver dag. Det er ganske ulike personer som leser den, og det hindrer meg fra å lage serier som bare retter seg til en liten gruppe, forteller Ekman.

I november utgis årets andre Lilla Berlin-bok i Sverige, den fjerde totalt, og om det ikke er nok kan du også leske strupen med «Lilla Berlin Pale Ale» fra Stigbergets bryggeri i Göteborg. Slagordet «En väldigt unik öl» understreker varemerkets postironiske kvaliteter, siden Ekman bruker mye tid på å drive ap med nyfrelste «foodies», de som foretrekker at både mat og drikke er mest mulig unik, kortreist, langkokt, mikrobrygget og økologisk. I motsetning til stripekonkurrentene har «Lilla Berlin» heller ingen tydelig hovedperson, men befolkes av flere typete figurer som sliter med hipsterlivets hverdagsutfordringer.

– Jeg liker å lage serier om dagsaktuelle emner, så da er det bra med et stort rollegalleri. Jeg har hatt streken min ganske lenge, og har alltid likt å tegne kropper som er rundere og mykere. Jeg forsøkte å tegne en hake en gang, men det føltes ekkelt. Jeg begynner alltid å tegne figurene som en klump, en slags Barbapapa, og setter deretter på øyne og neser.

Lilla Berlin har langt mer enn lunt hipsterhat å by på, stadig bobler Ekmans politiske og feministiske slagside til overflaten. Respons fra lesere er viktig, forteller hun.

– Jeg har vanligvis deadline to uker i forkant, men har muligheten til å hive meg rundt. Da jeg leste om en festfikser i Stockholm, som pratet om kvinnelige dj-er som om han hadde oppfunnet hele «fenomenet» og ikke fått nok hyllest for det, kom stripen som svar på trykk to dager etter. Slike aktuelle serier spres også mye, via Facebook og Instagram. Det er ofte de mest politiske stripene som blir populære i sosiale medier, men også en med tiss- og bæsjhumor slo an.

– Handler Lilla Berlin fortsatt om Malmö?

– Jeg tenker at Lilla Berlin er en egen plass, som kan være i alle byer.

Ekman har nylig fullført en barnebok og jobber også med action/humor-serien Doris och Bettan.

– Den handler om to solariebrente pensjonistdamer som slåss og drikker, og jeg håper den også kan utgis i bokform en gang i fremtiden.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Lilla Berlin: Skandinavias beste stripeserie anno 2015?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..