Kategorier
Tegneserier

Rhesus og Tommys første album

Pyton-mandag,  del 3: Min anmeldelse av det første Rhesus & Tommy-albumet, som sneik seg unna denne bloggposten.

Nå må det nevnes at seriene tidlig i 1990-årene blei samla i pocketbøker.

Mer om Pyton her og her.

Pyton


Rolf Håndstad og Tommy Sydsæter
Pyton-album nr. 2: Rhesus & Tommy: Den første løpetiden  
Bladkompaniet 1996

Humor av høy klasse.

Etter ti år med ekstrem humor har endelig serien om Rhesus Minus og Tommy Tusj kommet i albumform.

På tross av valgets innhold og ekstrem slapstickvold er dette humor av høy klasse, fra to av Norges mest undervurderte serieskapere.

Det var i seriebladet Pyton i 1986 at det merkelige radarparet dukket opp for første gang. Tommy Tusj var en relativt normal karikatur av Tommy Sydsæter selv. Rhesus Minus, derimot er vel av de mest motbydelige og merkelige figurer i tegneseriefloraen.

Rhesus er dum, usmakelig og ser grusom ut. Han er ikke den man har mest sympati for, og derfor blir det morsomt å være vitne til alt de stakkars figurene blir utsatt for. I de første historiene blir Rhesus kjørt over av tog, slept etter et jetfly festet i tannen, spist opp av en hund, kjørt over av en dampveivals og kastrert. Og siden blir det bare verre…

Det er først og fremst samspillet mellom manusforfatter Rolf Håndstad og tegner Tommy Sydsæter som gjør at dette fungerer.

Sydsæter er kanskje Norges mest underkjente serieskaper. Han er også en av de mest produktive, med en bråte serier i Norsk MAD og Pyton som hovedverk.

Grunnen til at Sydsæter er lite anerkjent er trolig på grunn av innholdet i seriene hans. Seriene er ofte svært vulgære, til tider smakløse. På det verste kan det bli fullstendig uleselig, som når han tar for seg pudler, bæsj og sex, gjerne i samme serie.

Men Sydsæter har også en stor porsjon selvironi. Han framstiller seg selv som en tegner som tjener sitt levebrød på å tegne hårete mannsromper.

Det man ofte glemmer med Sydsæter er den energien kreativiteten han til tider kommer opp med. De ville og overdrevne tegningene og den fysiske humoren er som skapt for seriemediet, og han benytter seg av flere triks som er ulike for seriemediet. Rhesus & Tommy -seriene bobler over av ville innfall. Humoren er makaber og brutal, til tider riktig vemmelig, men innfallene er så absurde og morsomme at man blir revet med.

Når Tommy Tusj med et uhell tar livet av Rhesus ved å brette ham sammen og kaste ham på peisen, er ikke det noe problem.

Ved hjelp av skjell, pølser, egg og noe mer skaper Tommy en ny Rhesus. Problemet blir at når Rhesus selv begynner å få sansen for dette setter han i gang med å lage flere kopier av seg selv, noe verden definitivt ikke trenger.

I form minner disse seriene mest om de aller særeste amerikanske undergrunnsseriene fra 1960- og 70-tallet. At serier som dette i det hele tatt har kommet ut på det vanlige norske bladmarkedet er ganske utrolig. Rhesus & Tommy er en viktig, og morsom, del av norsk seriehistorie. Legg igjen din gode smak, så klarer du kanskje å leve deg inn i Rhesus Minus’ vanvittige verden.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Rhesus og Tommys første album”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..