Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Pervo-comeback

Pyton-mandag, del 4: Finnes det norske tegneserieskapere som har utfordret den gode smak i samme grad som Kristian B. Walters? Nå er han tilbake i Blikk, men uten Pervo-Kris.

Mer om Pyton her, her og her.

I første halvdel av 1990-årene gjorde han norske bladhyller utrygge med sine vitser i humorbladet Pyton, om alt fra dildoer og sadomasochisme til jøder og dyresex. Nå vender Walters tilbake med tegneserien «Gina» i Blikk, som siden 1991 har vært Norges eneste magasin for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

– Gina er en ung og singel lesbisk kvinne, og vi følger henne og hennes noe mer «outrageous» venner. Det blir en helside elleve ganger i året, og dette er det vanskeligste oppdraget jeg har takket ja til. Gina kan ikke bli en kvinnelig Pervo-Kris, hun skal være mye mer realistisk, forteller Walters.

Det er nettopp den ekstremt sexfikserte og konstant erigerte Pervo-Kris som Walters fortsatt er mest beryktet for, mannen med den udødelige sjekkereplikken «Hei! Jeg heter Pervo-Kris! Jeg tror ikke du har hilst på kjønnsorganet mitt». Selv om Kris ikke har vært å se i norsk språkdrakt siden Pyton ble nedlagt i 1996, levde han sjekkelivet videre i Myrkky, den finske utgaven av Pyton, som ble utgitt helt til 2008.

– Den finske redaktøren ringte i 1997 og fortalte at han elsket Pervo-Kris, og sa jeg kunne tegne så mye jeg ville for dem. Jeg laget «Pera Pervo»-serier for dem i ni år, det finnes rundt 500 striper som aldri har vært på trykk i Norge.

Walters flyttet til Odda fra London i 1983, da han var 14 år gammel, og bestemte seg for å satse på tegneserier to år senere. I 1989 startet han Norsk Seriebyrå med kompisen Øyvind «Flis» Sagåsen, i dag best kjent for stripeserien Radio Gaga. Walters lager fortsatt serier og vitsetegninger til en rekke blader, men de siste ti årene er det film han brenner for, fra sin base i Stavanger. Kortfilmen Sykkelen min (2012) gikk festivalrunden i mange land og ble lisensiert til NRK Super, mens Dot Delight (2015) var med i konkurranseprogrammet på Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni.

– Jeg tok et valg i 2005, og to år senere hadde jeg laget min første profesjonelle kortfilm. Du tjener ikke noe særlig på kortfilm, men jeg gjør det for å lære, knytte til meg kontakter og for å skaffe meg en filmografi som kan hjelpe meg å virkeliggjøre spillefilmmanuset mitt, forteller Walters, som nå er i forproduksjon av sin åttende kortfilm, som han beskriver som en mørk komedie.

– To unge gutter på 18 år, oppfostret på internettporno og uten mye seksuell erfaring fra det virkelige liv, havner på gyngende grunn da en vakker, moden kvinne tar dem med hjem til seg. Mange fra den oppvoksende generasjon er jo helt ødelagt når det kommer til sex.

For 20 år siden var det Walters selv som var ansvarlig for en noe forvridd sexoppdragelse av unge Pyton-lesere, og Pervo-Kris har fortsatt et publikum i Norge. Noen fans har tatovert seg, andre kommer bort for å fortelle hvor mye figuren betød for dem i puberteten, og da kinoen i Sandnes i 2013 arrangerte en Walters-utstilling, ble den hengende to måneder lenger enn planlagt, selv om – eller kanskje fordi – utstillingen var såpass grov at den måtte tildekkes med teppe og inngang forbudt-skilt når det ble vist barnefilm.

Og siden Pervo-Kris fyller 25 i år, markerer Walters jubileet med en utstilling med Flis og Børge «Lunch» Lund, på Café Sting under Den store norske humorfestivalen i Stavanger i slutten av september. Walters har også kjøpt seg et digert Wacom Cintiq-tegnebrett, og lover Pervo-Kris-animasjon i løpet av året, og jobber med en bok med det beste fra «de finske årene».

– Jeg vil at det skal bli en bok som både kan ri på nostalgien til de som husker Pervo-Kris fra da de var unge, men jeg vil også treffe dagens tenåringer, de som aldri har hørt om Pervo-Kris før. Derfor vil jeg at det skal bli en billig bok, på maks 100 sider, ikke en luksusbok bare for fansen.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Pervo-comeback”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..