Kategorier
Hiphop Musikk

Lyrics Born: Strålende realisme

Siden Blackalicious plutselig vendte tilbake, passer det også fint å grave disse to Lyrics Born-platene fram igjen.

Lyrics Born
Later That Day…
Quannum Projects/VME 2003
5/6

Flott konseptalbum om en helt vanlig dag.

Tom Shimura alias Lyrics Born er et friskt alternativ til deg som synes dagens hiphop er blitt for opptatt av glamour, sex, vold, dop og hitlister. Mannen har representert San Francisco i ti år, ga ut banebrytende Latyrx: The Album med Lateef the Truthspeaker i 1997 og er en viktig del av Solesides/Quannum-kollektivet (Blackalicious, DJ Shadow).

Nå har han endelig somlet seg til å fullføre sin solodebut, et slags konseptalbum om en helt vanlig dag. Det begynner med at Lyrics Born våkner, rister nattens drømmer av seg, står opp, sjekker bankkontoen sin (”you have no fucking money”) og tar en telefon til Gift of Gab fra Blackalicious – som stadig avbrytes av innpåslitne, syngende telefonselgere.

Lyrics Born tar ”keeping it real”-filosofien helt ut, og tonesetter det med funky, genreknusende og egenprodusert musikk. Dette gjør Later That Day… til et av 2003s mest forfriskende hiphopalbum.

Opprinnelig publisert i Aftenposten.

Lyrics Born
Same !@#$ Different Day
Quannum Projects/Epitaph/Bonnier Amigo 2005
4/6

Vellykket remiksprosjekt.

Har du noen gang hatt lyst til å leve en spesiell dag om igjen, for å se hva som skjedde dersom du tok helt andre valg? Berkeley-rapperen Lyrics Born gjør nettopp det. Her bruker han fem år på å skru sammen Later That Day (2003), et konseptalbum om en helt vanlig dag, og så kommer han sannelig trekkende med det samme albumet en gang til. Makan til frekkhet!

Men dette er faktisk et høyst vellykket og kreativt remiksprosjekt (samt fem helt nye låter og en bonus-dvd med diverse snask), som anbefales uavhengig av om du har originalen eller ei.

Der Lyrics Born produserte det meste av debuten på egen hånd, får han her hjelp fra godgutter som Automator, Stereo MC’s, Jumbo, Young Einstein, DJ Shadow og DJ Spinna. Jeg holder fortsatt en knapp på den mer helhetlige originalen, men denne dagen er blitt en leken videreføring som er såpass annerledes at det føles mer som en fullverdig oppfølger enn resirkulering.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..