Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Rigid: Vittige streker

Men «vittighetsmagasinet» var ikke død. Har du lest Rigid?

Uttrykket «vittighetsmagasin» har definitivt noe støvete ved seg, forbundet med for lengst avdøde blader som KoNK (nedlagt i 1985), Pyton (nedlagt i 1996) og Norsk Mad (sist forsøkt gjenopplivet i 2001), men det skremmer ikke redaksjonen i Vittighetsmagasinet Rigid, som siden 2011 har gitt ut seks numre av det de kaller «Norges eneste vittighetsmagasin».

Det nyeste nummeret, utgitt i oktober av Stryknin Forlag, kom riktignok i pocket- og ikke magasinformat.

– Vi tok denne tittelen i håp om å tiltrekke oss flere bidragsytere. Rigid tar høyde for å utgi alle former for trykkbar humor. Dette er et forum for dem som ikke driver med tegneserier også – de som faller utenom andre uttrykksformer, forklarer redaktør Robin A. Olsen.

Røttene til vittighetstradisjonen blir ekstra tydelige når bladet trykker vitsene til Ragnar «Joker» Pedersen. Den norske humorveteranen, som døde i 2007, var siden 1960-årene en kjent og kjær bidragsyter i Dagbladet, Vi Menn og Alle Menn, og grunnla KoNK i 1967. Øivind Amundsen er en annen avdød veteran som trykkes i Rigid, hans vitsetegninger er langt mer seksuelt eksplisitte enn Joker.

– Rigid tar naturligvis tak i de kjente temaene sex, dop og vold. Vi har ikke valgt uttrykket for å sjokkere, men for å underholde. Av erfaring ser vi at folk ved første øyekast blir noe sjokkert, tett etterfulgt av latter. Rett og slett fordi motivet er mer morsomt enn drøyt. Upretensiøs humor med et intellektuelt tilsnitt er noe vi etterstreber.

Rigid prøver å sprenge seg et rom et sted mellom den etablerte avisstripehumoren og den mer «arty» undergrunnstradisjonen som ivaretas i antologier som Forresten. «Det lukter underground av Rigid,» heter det i en fersk anmeldelse på Serienett.no. Er det ånden etter Pyton som lever videre?

– Flere Pyton- og Mad-tegnere har vært med her. Men stoffet som blir presentert, er slik jeg oppfatter det, noe mildere enn nettopp disse. Mange av bidragsyterne har vokst opp med Pyton, men vært for unge til å bidra. Å påberope oss å være en ny generasjon av denne type humorskapere, blir noe blærete. Men det finnes et snev av sannhet i det. Vi ønsker at våre utgivelser skal være mer enn noe å hvile øynene på under et godt toalettbesøk. Rigid vil være et rolig pusterom i en ellers kvikk konsumkultur.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..