Kategorier
Intervjuer Musikk

Da Hellride håpet på opprykk

Scandinavian Rawk-uka, dag 2: Si hva du vil om musikken, men fantes det noe norsk band som var mer rock’n’roll enn Hellride i 1990- og 2000-åra?

Dette intervjuet er fra 2000.

Peter Vegem i Hellride håper en solid dose rockeklisjeer kan føre bandet hans opp i norsk rocks elitedivisjon.

Hellride ble stiftet i fylla. Trommeslageren møtte aldri opp på gruppas første plateinnspilling. Bassisten stakk fordi han syntes musikken ble for snill. Låter døpes ting som «Bullet From My Love Gun».

– Vi spiller så klart på rockeklisjeene, jeg liker det, forklarer frontmann Peter Vegem.

Vegem er eneste mann igjen fra Hellrides spede begynnelse i 1997. Nå håper han albumdebuten Making Out With Fire på svenske White Jazz Records (Gluecifer, The Hellacopters) fører gruppa opp i norsk rocks elitedivisjon.

Plata er fylt til randen av «oh yeah», «baby», «good times» og utsagn som «I’m on fire down below». Forbilder? Kiss, AC/DC, Motörhead, MC5 og Turboneger.

Slagsmål
Hellride ble stiftet etter en runde vennskapelige slåsskamper i fylla mellom Vegem og bassist «Zugly» på oslobaren Last Train. Gruppas punkrockøs fant veien til platerillene via en sjutommer på Cylinder Recordings, spilt inn som duo etter at trommeslageren aldri stilte opp i platestudio.

Senere ble det platekontrakt med White Jazz Records og et høyt forbruk av gitarister og trommeslagere. Minialbumet Troublemaker befestet gruppas potensiale, og i sommer ble debutalbumet innspilt i Stockholm.

– Det er mindre knallhardt og mer gjennomtenkt enn tidligere, med økt fokus på melodier, ikke bare riff. Tidligere var tekst og musikk preget av trøbbel med dama, fyll og faenskap, noe som førte til ekstremt voldelige tekster. I dag går alt mye bedre, og tekstene dreier seg nå mest om «love», flirer Vegem.

Men denne dragningen mot popmelodier, kåthet og glede falt ikke i god jord hos resten av Hellride. Før og etter plateinnspillingen forsvant mann og mus, og Vegem sto på bar bakke med en plate i neven.

Det var et slag i trynet, men det var ikke noe annet å gjøre enn å snuse opp nye talenter.

Sjanghaiet
Talentjakten utspilte seg på Last Train, der Vegem på beste sjørøvermanér sjanghaiet fulle svensker i baren: Peter Boström, Claes Engström og Kenneth Vidjeskog utgjør den fjerde utgaven av Hellride på tre år.

– Jeg er fornøyd bare jeg får turnere Europa i minibuss, drømmer Engström.

Den drømmen trenger ikke være langt unna. Hellride har tidligere turnert med Gluecifer og Drags, og satser nå målbevisst mot en europaturné i løpet av vårparten. Dessuten er det konkrete planer om flere singleutgivelser på hele fire forskjellige mikroselskap i USA og Spania.

Men Vegem har innsett at det er vanskelig å leve fett i rockebransjen. Selv om 2000 har vært et godt norsk rockeår, med sterke utgivelser fra Bigbang, Ricochets, Euroboys og Cato Salsa Experience, uteblir de store suksessene. Bigbang har solgt respektable 16.000 eksemplarer, men Gluecifer, Ricochets og Cato Salsa har stoppet opp på rundt henholdsvis 3000, 2000 og 1000 eksemplarer.

– Jeg er fornøyd hvis jeg klarer å tjene til salt på maten, sier Vegem.

– Hvorfor er AC/DC, Motörhead, WASP, Iron Maiden og andre travere populære som aldri før, mens ny hard rock i hovedsak forblir en smal greie?

– De fleste som hører på AC/DC i dag vokste opp på 70- og 80-tallet, og for veldig mange er nok rock en ren nostalgitripp. Interessen for nye band er ofte heller laber hos de gamle traverne, og «kidsa» er dessverre mer interessert i hip hop enn rock. Men slikt går heldigvis i bølger, i dag ser jeg veldig mange 17-18-åringer som prøver å ligne på Nicke Andersson i The Hellacopters. Da er det håp for at rock kan fenge igjen, tror Vegem.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Da Hellride håpet på opprykk”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..