Kategorier
Intervjuer metal Musikk

Rock for grøftefylla

Thomas Fs første samleplate for allmenheten.

Det var i de dager, midt på 1980-tallet, at Thomas Felberg pendlet mellom bruktsjappene i Oslo sentrum til skogholtet ved drabantbyen Hovseter. Kompisene levde på en diett av alkohol, marokkansk hasj og Thomas’ samlekassetter med 70-tallsrock, og nå er vokalisten i rockebandet WE klar til å servere det samme til det norske folk. En samleplate med 70-tallsrock altså.

– Jeg er musikkfan og musikkformidler, og ikke redd for å avsløre våre egne forbilder. God musikk skal ut til folket, og hemmelighetskremmeri er åndssnobberi, mener Felberg.

På plata Drunk In a Ditch. Songs From Rock Limbo 1969–1980 har han gravd fram gamle helter fra platesamlinga. Ukjente låter med Van Halen, Alice Cooper og ZZ Top, rømlinger fra glemmeboka og pussigheter som jentebandet Fanny og Ananda Shankars sitarversjon av Stones-låta «Jumpin’ Jack Flash».

Folk som Tom Skjeklesæther (softrock), Thomas Strzelecki (easy listening), Audun Vinger (soul) og Tommy Tee (hiphop) har gitt ut lignende samleplater, men Felberg er første nordmann på etiketten Rhino Records – et av verdens ledende retroselskap.

– Dette er en tradisjon som spenner tilbake til 1972-samleplata Nuggets, den første samleplata som ikke var viet kjente artister og hits.

Felberg har skapt sekkebetegnelsen «rock limbo» om de i hovedsak amerikanske artistene på plata, og forklarer at dette handler om rocken etter at 60-tallets opprør forsvant i business, tap av idealisme og knuste drømmer. Freakerne og hippienes musikk etter at all politikk var skrelt vekk.

– Dette handler om sex, dop og rock’n’roll. Alle låtene handler om å pule, det samme som ordet «rock’n’roll» egentlig betyr. Rock har forandret verden, men disse låtene går til kjernen i hva rock egentlig handler om: Dans på lokalet, mann møter kvinne, rasen består.

Tittelen Drunk In a Ditch henviser til hvordan seansene rundt Thomas’ samlekassetter som regel utviklet seg på Hovseter: Grøftefylla.

– Dette er en samleplate for folk som ender i grøfta. Eller til en hjemme alene-fest som går fullstendig av skaftet. Hvis innkjøp av plata også fører til en sprekkdass eller knust speil i hjemmet, så er det bare en del av pakka som følger med.

Fakta – WE

* Hardrockband fra Oslo/Hønefoss, dannet i 1992.

* Var husband i NRKs humorprogam The Show.

* Har gitt ut seks album. Smugglers (2004) toppet VG-lista.

* Satser på ny plate i 2007. Gir i høst ut elverumsbandet Jacqueline på sitt eget plateselskap.

Opprinnelig publisert i Ny Tid i 2006.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..