Som i fjor som i år: Det blir tegneserietips hver dag på bloggen fram til og med julaften.
Mitt beste tips til julegave til den tegneserieinteresserte, eller den du skulle ønske var mer interessert i tegneserier, er selvsagt Tegneserienes historie, som jeg har laget sammen med Tore Strand Olsen. Bla i den her.
Men det holder selvsagt ikke med én tegneserie til jul, så jeg begynner med tipsene jeg ga da Dagbladet i forrige uke spurte om jeg ville stille i deres ukentlige «på nattbordet»-spalte om sakprosa. Den ene var Showa av Shigeru Mizuki, som døde søndag 30. november, 93 år gammel.
– Hva bør vi lese nå?
– Fremtidens araber av Riad Sattouf, som gir et verdifullt innblikk i hvordan den arabiske verdenen er blitt revet mellom eldgamle tradisjoner og plutselig modernitet. En selvbiografisk tegneserie om en ung gutt med fransk mor og syrisk far, der faren i et anfall av panarabisk idealisme tar med seg familien fra Frankrike til Libya og Syria.
– Hva leser du selv akkurat nå?
– Jeg er midt i fjerde og siste bind av Showa: A History of Japan, der den 93 år gamle mangamesteren Shigeru Mizuki forteller sin egen og det moderne Japans historie fra 1926-1989 gjennom over 2200 sider. Mizuki mistet venstrearmen og omkom nesten i kamper på Papua Ny-Guinea i 1942, og ble en av Japans mest respekterte serieskapere.
– Hvem tipser deg om hva du bør lese?
– Jeg har alltid vært ganske selvstyrt, men de siste årene har jeg hatt stor glede av nettsiden Goodreads.com. Så tips meg der!
– Hva skulle du gjerne lest mer av?
– Romaner, derfor har jeg sendt den beste, uleste skjønnlitteraturen i eksil på hytta, og dermed har jeg bare i år fått lest Cormac McCarthy, Ingvild Rishøi, Jan Roar Leikvoll, Øyvind Vågnes, Torgrim Eggen, Stig Sæterbakken, Haruki Murakami, Natsuo Kirino, Dennis Lehane og George Pelecanos. Og Nick Hornby, jeg har visst en softspot for ham. Jeg har også som nyttårsforsett å lese flere jazzbiografier.
– Hvilken bok har du liggende, og blir aldri ferdig med?
– Har nok uleste bøker liggende, men jeg blir aldri ferdig med Carl Barks, det forrige århundres største historieforteller.