Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 7: Valhall

Er Valhall tidenes beste nordiske albumserie i franskbelgisk stil? Jeg tror det, og her er mitt 2006-intervju med Peter Madsen. Mer Madsen her.

Mitt beste tips til julegave til den tegneserieinteresserte, eller den du skulle ønske var mer interessert i tegneserier, er selvsagt min egen Tegneserienes historieBla i den her.

Peter Madsen gjør seg klar til å utslette Nordens mest suksessfulle albumserie.

– Dette er begynnelsen på slutten. I 2008 avslutter jeg sagaen med albumet om Ragnarok, som det finnes ulike versjoner av i norrøn mytologi. Der Snorres versjon minner om det jødiske Armageddon, finnes det også varianter der verden ikke går under – men der de gamle gudene dør og overlater Midgard til kristendommen. Vår versjon av Balders død minner ikke så mye om Snorres versjon, men støtter seg mer på andre kilder. Blant annet framstiller vi Hod, Balders bror, som mer sympatisk, forklarer Madsen.

Den danske serieskaperen Peter Madsen gjester Tronsmo bokhandel for å signere det 13. albumet i sin og Henning Kures tegneserie om gudene i Valhall. Det er fem år siden forrige kapittel, og med Balladen om Balder innledes den avsluttende trilogien i serien som ble påbegynt allerede i 1977.

– Den gang var jeg lykkelig bare over å få gitt ut ett album, men nå har jeg holdt på med dette så lenge at det er på tide å avslutte i fred og ro. Med Ragnarok!

Valhall er Nordens mest omfattende og suksessfulle albumserie i franskbelgisk tradisjon, og bare det første albumet i serien har solgt over 100.000 kopier i Danmark. I kjølvannet av Jul i Valhal, dansk TV 2s julekalenderserie i fjor, fikk serien en renessanse i hjemlandet, og siden norsk TV 2 i år kommer med sin utgave av tv-serien, kan Madsen håpe på fornyet interesse her også.

Men det blir vanskelig å få nye lesere, for de tolv første albumene må du i bruktbutikk for å få satt klørne i. Selv Tronsmo har bare nyeste nummer på norsk, og resten på dansk. Slik er situasjonen også for andre klassiske tegneserier. Tronsmo får daglige spørsmål om gamle numre av Sprint, Tintin og Lucky Luke, men til ingen nytte.

I Norge er det klassiske albumformatet i ferd med å dø ut, og høsten står isteden i tegneseriebøkenes tegn. I løpet av en knapp måned er stripeserier som Pondus, Nemi, Kollektivet, Eon, Rex Rudi og Rocky samlet mellom stive permer.

– Klassiske europeiske albumserier er nesten utdødd i Danmark også, hvor det nå handler mest om japanske tegneserier og ambisiøse tegneserieromaner på flere hundre sider, forklarer Madsen.

I Norge er selv de mest populære franskbelgiske albumseriene bare tilgjengelige som påkostede luksusbøker, og tendensen er den samme i Danmark. Tegneseriemarkedet drives fram med nostalgi som viktigste drivstoff, og Madsen planlegger også å hive seg på bølgen.

– Jeg satser på å gi ut en bibliofil utgave på tre til fem bøker, der den komplette Valhall-sagaen er samlet, både på norsk og dansk.

 

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Bonus 1: Anmeldelse av Valhall 11.

Peter Madsen og Henning Kure
Valhall 11: Suttungs mjød
Egmont Serieforlaget 1999

Hardkokt Odin på jakt etter øl.

Det ferskeste evenyret i den danske albumserien Valhall fungerer bare hvis du klarer å svelge guden Odin som hardkokt privatdetektiv. For Peter Madsen har lånt fortellergrep fra hardkokt krim, en genre som er farlig nær parodien etter år med misbruk og overdrivelser.

Dermed plasseres Odin på et kontor med nedslåtte persienner og glassdør hvor mystiske skygger banker på. Han forteller om jakten på en berusende form for mjød i en indre monolog med tekstlinjer som dette: «Jeg gikk inn – og det ble så stille at man kunne høre en mus fise. Klientellet var fiendtligsinnet. Men trolljentas lunger viftet god dag.»

Jeg synes Madsen flere steder tipper grovt over i parodien, og dette gjør Suttungs mjød til en av de minst interessante Valhall-utgivelsene. Synd, for albumserien er absolutt noe av det ypperste innenfor episke serieeventyr vi har i Skandinavia. På sitt beste er serien både tegne- og fortellermessig på høyde med Asterix, Sprint, Tintin og andre franskbelgiske suksesserier.

Suttungs mjød tar utgangspunkt i norrøn mytologi, nærmere bestemt myten om at mjød består av en blanding av spyttet fra æsene i Åsgård og vanene i Utgard. Men Odins farefulle jakt på gudespyttet blir altså krysset med fortellerknep stjålet fra Dashiell Hammett, noe som virker snodig. Men serien er allikevel noe av det bedre du kan få på det norske albummarkedet.

Bonus 2: Anmeldelse av Valhall 13.

Peter Madsen og Henning Kure
Valhall 13: Balladen om Balder

Egmont Serieforlaget 2005
4/6

Forsiktig opptakt til Ragnarokk.

Siden fødselen i 1979 har Valhall etablert seg som Nordens mest suksessfulle albumserie i franskbelgisk tradisjon, og etter en pause på fem år skal sagaen nå fullføres med en slags trilogi som begynner med Balders død og ender i Ragnarokk.

Madsen og medforfatter Henning Kure graver i flere kilder enn Snorre, og dermed får vi en historie der Balders blinde bror Hod inntar en mer sympatisk rolle. Duoen kan sin nordiske mytologi og Madsen tegner flott som alltid, men de tar også i bruk noen fortellergrep som svekker helheten.

Loke er ikke lenger en slu og uberegnelig bifigur, men er blitt en mindre interessant og mer fomlete hovedperson, mens kjærlighetshistorien mellom Hod og valkyrien Nanna føles noe påtvunget. Resultatet er helt greit, men det er lov å vente seg mer nerve når dette faktisk handler om verdens undergang. La oss håpe Madsen og Kure kvesser knivene foran finalen.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Øyvinds julekalender, luke 7: Valhall”

Jeg hadde flere av disse som barn, og har et par igjen, om enn i noe frynsete tilstand i kjelleren et sted, og håper mine barn får like mye glede av det når de er store nok. Jeg mener også å erindre at det ble en spillefilm ut av serien?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..