Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 8: Mine VG-tips

Høsten 1996 jobba jeg i VGs Elendig fredag-avdeling, og tror du ikke jeg klarte å lure inn noen tegneserietips der også? Her er de, og mange av dem står seg. For å si det mildt!

Mitt beste tips til julegave til den tegneserieinteresserte, eller den du skulle ønske var mer interessert i tegneserier, er selvsagt min egen Tegneserienes historieBla i den her.

Dave McKean
Cages
Tundra/Kitchen Sink 1990-96

Multikunstneren Dave McKean er nå endelig ferdig med sin svært ambisiøse tegneserie Cages.

Skotten McKean er mest kjent for å ha tegnet en rekke serier i samarbeid med forfatteren Neil Gaiman: Violent Cases, Mr. Punch og Signal To Noise. Cages er den første tegneserien han har skrevet og tegnet selv. Serien ble startet i 1990, og fullført i år.

Resultatet er blitt en tegneserieroman på over 400 sider. Historien finnes foreløpig bare i hefteform, ti i alt.

I korthet handler det hele om en nysgjerrig katt, en maler, en botaniker, en forfatter og en musiker. Noen mystiske menn i svarte hatter fører disse menneskene sammen. Svært ambisiøst og vakkert utført. For de kresne.

Grant Morrison, Steve Yeowell m.fl.
The Invisibles: Say You Want A Revolution
Vertigo/DC 1996

Det handler i utgangspunktet om et team med superhelter, men det er bare på overflaten.

Skotten Grant Morrison har med serien The Invisibles fått muligheten til å lage fortellinger om akkurat det som faller ham inn, på linje med Neil Gaimans Sandman.

I samlingen The Invisibles: Say You Want A Revolution møter du John Lennon, du får servert debatter poetene Byron og Shelley om frihetspolitikk, og Marquis de Sade konfronteres med konsekvensene av sitt forfatterskap. I tillegg får du så klart superheltaction og nevekamper.

Beste superheltserie siden Alan Moores Watchmen?

Jason
Lomma full av regn
TEGN A/L BUM 1995

En av fjorårets beste norske tegneserier var albumdebuten til John Arne Sæterøy, bedre kjent som Jason. Lesere kjenner Jason fra blader som Fidus og KOnK, men dette er hans første lengre tegneserie.

Lomma full av regn er en surrealistisk og springende historie som har alle de viktige ingrediensene: En utilpass antihelt, en mystisk kvinne og en skummel mann med pistol.

Jason setter to «vanlige» mennesker inn i en uvirkelig virkelighet, full av flygende hatter, merkelige vesener og en stor struts. Pompel og Pilt er også med. Serien imponerer også med en renskåren tegnestil og er lett på øyet.

Lomma full av regn vant nylig en fortjent Sproing-pris for beste norske tegneserie i 1995.

Garth Ennis og Steve Dillon
Preacher: Gone To Texas
Vertigo/DC 1996

Quentin Tarantino har satt sine store fotspor i populærkulturen. Tegneserien Preacher må sies å være noe påvirket av godeste Tarantino, både i dialog og voldsinnhold.

Kombinasjonen av splatter, western og skrekkfilm i serien minner på mange måter om Robert RodriguezFrom Dusk Till Dawn.

Den katolske presten Jesse Custer, hans kjæreste og deres venn, en irsk vampyr, spiller hovedrollene. Beksvart humor, intens og blodig vold, fæle figurer og fantasifulle historier gjør sagaen til underholdende lesning. Dog ikke for de sarte.

«Preacher: Gone To Texas» samler de første numrene i serien, og kan skaffes hos velutstyrte serieforhandlere.

Jeff Smith
Bone
Cartoon Books 1991-96

Bone er tittelen på en tegneserie full av underfundig humor, fine figurer og eventyrlige historier.

Jeff Smith er amerikaneren som tegner og skriver denne suksessfulle serien om de tre fetterne Fone Bone, Phoney Bone og Smiley Bone.

Disse er noen underlige skapninger som blir fordrevet fra sitt hjemsted på grunn av Phoney Bones noe tvilsomme forretningsmetoder. De tre rømmer, kommer bort fra hverandre og finner hverandre igjen i en mystisk, ukjent dal. Og da begynner eventyret . . .

Smith kombinerer det beste fra Tolkiens Ringenes herre og Carl Barks’ bedre Donald-historier. Så langt har serien blitt samlet i tre bøker fra forlaget Cartoon Books. Tegneserien er ikke oversatt til norsk ennå, men kan skaffes hos seriehandlere.

Erik Falk (red.)
Gateavisa tegneserie-ekstra: Forresten nr. 2
Futurum forlag 1996

Det første nummeret av Gateavisas tegneserieekstra Forresten var en ubetinget suksess, med bra innhold og utsolgt opplag. Nå er det annet nummeret i salg, 68 sider stappet fullt med norske tegneserier.

Det er tydelig at det er mye aktivitet i den norske serieundergrunnen, og det er gledelig at serietegnerne får en mulighet til å nå et større publikum.

Serieskaperne, de aller fleste i 20-årene, lager historier om akkurat det som faller dem inn, og for de fleste vil dette si humoristiske skråblikk på hverdagslivet. Øl, arbeid og kjærlighet er typiske temaer, og gledelig er det også at tre jenter nå utfordrer mannsdominansen. Som i de fleste antologier er innholdet sprikende, men helheten er solid.

Chris Ware
ACME Novelty Library
Fantagraphics 1993-96

En av de lekreste tegneseriene på markedet er ACME Novelty Library av amerikaneren Chris Ware.

En håndfull nummer av serien er kommet ut på forlaget Fantagraphics i USA, og her er det design og det visuelle som spiller hovedrollen. Ikke ett nummer ser likt ut, og Ware henter inspirasjon fra de fleste områder av amerikansk popkultur; gamle tegneserier, annonser, bøker, leker og TV-serier.

Historiene kan være morsomme og søte, eller de kan slå lufta fullstendig ut av deg. Du vet aldri hva som lurer bak Wares nostalgiske tegninger. Det kan like gjerne være en morsom anekdote som en brutal historie om ensomhet.

Rolf Håndstad og Tommy Sydsæter
Pyton-album nr. 2: Rhesus & Tommy: Den første løpetiden  
Bladkompaniet 1996

Etter ti år med sprø innfall og absurd slapstickhumor har endelig Pyton-seriene om Tommy Tusj og Rhesus Minus blitt samlet i albumform. Tommy Sydsæter holder seg til en ekstrem tegne- og innholdsstil, som ofte kan gå over streken.

Og med Rhesus Minus skapte han en av Norges mest ufyselige seriepersonligheter. Men det er klart at Rhesus samtidig har en liten dose sjarm og humor som gjør serien svært lesbar.

I samarbeid med manusforfatter Rolf Håndstad er Rhesus & Tommy-seriene en tegneserie som ofte kan måle seg med det beste av absurd seriehumor på verdensbasis.

Mike Ploog
Historien om julenissen
Semic/Nordisk Forlag 1993

Jula er her, og har med seg de tradisjonelle juleheftene. De fleste juleheftene inneholder kun resirkulerte og/eller gørr kjedelige historier.

I stedet for å spa opp penger til et titall dårlige julehefter, snus heller opp luksusboka Historien om julenissen av Mike Ploog. Boka er en lekker tegneserie som forteller historien om hvorfor julenissen har en slik enorm trang til å gi bort gaver.

Boka er ti ganger dyrere enn et vanlig julehefte, men også ti ganger bedre. Semic ga den ut i 1993, men du kan finne den i år også.

s22713

Neil Gaiman, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III
Sandman: Dukkehuset
Bladkompaniet 1996

Sandman var 90-årenes store tegneseriesuksess i USA, og utkonkurrerte gamle travere som Batman og Superman i salgstall. Briten Neil Gaiman snekret sammen forunderlige historier som kunne skremme og forundre på samme tid.

I USA er serien ferdig, men i Norge har den så vidt begynt. I år ga Bladkompaniet ut historien Dukkehuset i bokform. Dette var den andre lengre historien i Sandman-serien, og forfatter Gaiman begynte da virkelig å finne formen.

Boka er utsolgt fra forlaget, men bør kunne finnes hos gode bokhandlere. Og i 1997 kommer fortsettelsen, også den i bokform

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..