Kategorier
Sakprosa Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 12: Stripestreker

Etter den finfine boka Ingen jul uten juleheftene (2004) ble Haakon W. Isachens Stripestreker en noe skuffende oppfølger, men den er like fullt verdt å sjekke ut for deg som er interessert i avisserier.

Svakheten bunner i at boka ble gitt ut i forbindelse med 90-års jubileet til seriesyndikatet King Features Syndicate., slik at flere klassikere ikke nevnes. Og svakheten med min anmeldelse (og kanskje forlagets presentasjon) var at jeg ikke fikk med meg at dette bare handla om Kings Features-serier, slik at dommen ble i overkant hard.

Mitt beste tips til julegave til den tegneserieinteresserte, eller den du skulle ønske var mer interessert i tegneserier, er selvsagt min egen Tegneserienes historieBla i den her.

Haakon W. Isachsen
Stripestreker – humorserier i aviser!
Egmont Serieforlaget 2005
3/6

Som et leksikon med halvparten av sidene revet ut.

Etter mønster av sin fine bok om norske julehefter, gyver Haakon W. Isachsen her løs på den rike historien til USAs humoristiske avisserier. Dessverre er Stripestreker blitt svært mangelfull.

Isachsen er god når han skriver om avisserienes første år, og det er en øyeåpner å få smakebiter av klassikere som Krazy Kat og Polly and Her Pals og en påminnelse om glansdagene til falne kjemper som Skipper’n og Snøfte Smith. Isachsen tegner et spennende bilde av avisserienes barndomsår, men blir mer fragmentarisk, unøyaktig og oppramsende utover i boken.

Den største svakheten er at boken hopper bukk over flere klassikere, blant annet seriene Egmont ikke har rettighetene til. Hvor er Disney-seriene, Knøttene, Billy, Pogo og Little Nemo In Slumberland? Og når Isachsen omtaler den blodfattige ferskingen Zits som avisseriens redning blir det bare pinlig, spesielt når han har oversett både Tommy og Tigern, Bloom County og Doonesbury.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..