«Men Star Wars er jo ingen tegneserie,» sier du?
Nei, men suksessen i 1977 hadde stor betydning for tegneseriebransjen i USA. Og ikke bare i på grunn av Marvels Star Wars-tegneserier.
Mer om dette i Tegneserienes historie. Bla i den her.
Her følger min Star Wars-sak fra 2002.
Onsdag 16. desember drømmer Star Wars-fansen seg igjen tilbake til en galakse langt, langt unna:
– Filmene er verdens største cowboy- og indianer-lek, mener Star Wars-kjenner Gunnar Bakke, som har sett 1977-filmen 499 ganger [i 2015 har tallet passert tusen].
«A long time ago, in a galaxy far, far away.» George Lucas hadde store ambisjoner da han satte seg ned for å skrive en filmsaga om et imperiums vekst og fall. I kveld [altså i 2002] er det snikpremière på Star Wars Episode II: Klonene angriper på Colosseum; den femte av i alt seks filmer i serien.
– Lucas så opprinnelig for seg hele ni filmer da han skrev manus i 1974 og 1975. Men han var langt fra sikker på å få fullført prosjektet, så han valgte derfor å begynne med det enkleste kapittelet i sagaen – episode IV, A New Hope. Men da suksessen ga ham mulighet til å fortsette, valgte han å slå sammen film nummer fem til ni i to filmer: The Empire Strikes Back og Return of the Jedi, forklarer «Star Wars»-kjenner Gunnar Bakke.
Han så Star Wars første gang på en bygdekino på Sørlandet i 1978 og ble hektet fra første minutt. Nå har han sett filmen 499 ganger til, og driver science fiction-foreningen The Shadow Project og festivalen Shadowcon sammen med Inge Carlén.
Star Wars hadde première uten stor halloi i 1977, men når George Lucas nå fullfører de kronologisk sett tre første filmene i serien, er hysteriet større enn noensinne.
Spesielt i USA har Star Wars-kulten nærmest religiøse trekk. Nettstedet Salon.com forteller om «Star Wars-enker», der ektemennenes Star Wars-avhengighet sammenlignes med alkoholisme.
Michelle McBride forteller om 11 mil lange bilturer for å se to minutter lange Star Wars-trailere og kamp på liv og død om Star Wars-leker i butikker. Etter ti års forhold tvinges hun til å sette foten ned, og forlange minst én time daglig uten Star Wars-prat.
– Det finnes mange former for avhengighet, men vi kjenner ingen som er så ekstreme her i Norge, sier Carlén.
Amerikanerne har flere teorier om hvorfor Star Wars har et slikt fast grep om menn som i dag er i 20- og 30-årene.
En teori er at premièren sammenfalt med en eksplosjon i skilsmissetallene i USA, og at Obi-Wan Kenobi representerte en farsfigur, mens helten Luke Skywalker selv vokste opp uten foreldre. En annen teori er at Han Solo, spilt av Harrison Ford, representerer den siste machomann i en tid da likestillingen vokste frem for alvor. Han er ikke bundet av noen regler, får fly det tøffeste romskipet og kysse prinsessen.
Gunnar Bakke har en enklere forklaring:
– Alle gutter liker å leke cowboy og indianer, og Star Wars er nettopp en gigantisk cowboy- og indianerlek med kjempekule romskip og renskårne helter.
– Star Wars er et rent eventyr med universell appell.
Der en film som 2001 – en romodyssé er mer hard science fiction, er Star Wars-filmene så enkle at alle kan forstå dem. Men det er nettopp det som er så bra; at du kan lage noe som er så enkelt, men samtidig fascinerende bra, synes Carlén.
Men hva med Episode II – har Bakke og Carlén noe tro på den?
– Jeg ble så forferdelig skuffet over forrige film, The Phantom Menace, at jeg ikke har gjort meg noen tanker om denne. Men det er klart jeg skal se den, sier Bakke.
– The Phantom Menace skulle appellere til barn, selge leker og effekter og fortelle et komplisert politisk drama samtidig. Det fungerte ikke, men jeg håper George Lucas har laget en bra film denne gangen. Det bør han, for jeg har betalt 200 kroner for å se kveldens veldedighetsvisning, sier Carlén.
Undersak: – Vanskelig å finne en klar moral
Star Wars-filmene kritiseres for et antidemokratisk og elitistisk verdisyn.
– Star Trek er klart mer demokratisk, mener Gunnar Bakke.
– Det finnes trolig ikke noe bedre lederskap enn en god despot, sa George Lucas i et intervju med New York Times i 1999.
Den amerikanske science fiction-forfatteren David Brin mener Star Wars fremelsker elitestyre, og at menigmanns eneste valg er hvilke eliter som skal følges: Imperiet og den mørke siden, eller de gode jediridderne.
– Jeg er til dels enig. Star Wars fremhever at eliten er perfekt og vet best, men samtidig viser opprørsalliansen og sluttkampen i Return of the Jedi at menigmanns innsats er vel så viktig som jediriddernes, mener Gunnar Bakke.
I likhet med Brin mener Bakke at filmserien Star Trek er langt mer fokusert på samarbeid, kløkt og andre menneskelige egenskaper, fremfor jediriddernes overnaturlige evner i Star Wars.
Inge Carlén er ikke helt enig.
– Jeg finner det fascinerende at Star Wars ikke har noen sosialpolitisk agenda. Mens mye science fiction er svært politisk bevisst, er Star Wars veldig abstrakt. Det er vanskelig å finne en klar moral.
Bakke mener Star Wars til syvende og sist har et antirasistisk budskap.
– Det onde imperiet er basert på tanken om at mennesker er en overlegen rase, mens opprørsalliansen er basert på demokratiske tanker – der alle romraser er representert.
– Unntatt jentene kanskje?
– Ja, med unntak av prinsesse Leia, er de første Star Wars-filmene nesten blottet for sterke kvinnelige karakterer. I A New Hope er det til sammen fire kvinneroller: Leia, Lukes tante og to prostituerte i en bar.
– Kanskje ikke så rart de fleste fans er gutter, avslutter Bakke.
Star Wars for viderekomne I
Star Wars: The Thrawn Trilogy av Timothy Zahn.
Romantrilogi om en kommandør i keiserens armé i årene etter Return of the Jedi.
Star Wars for viderekomne II
Star Wars: Dark Empire av Tom Veitch og Cam Kennedy.
Tegneserie som utspiller seg etter Zahns romantrilogi.
Keiseren vender tilbake og Luke Skywalker fristes over til den mørke siden.
Star Wars for viderekomne III
Star Wars: X-Wing Series av diverse.
Romanserie på åtte bøker med X-Wing-piloten Wedge Antilles i hovedrollen. Han deltok i, og overlevde, angrepene på Dødsstjernen i A New Hope og Return of the Jedi.
4 svar på “Øyvinds julekalender, luke 14: Star Wars”
Veldig artig å lese denne her igjen. 😀 Det er noen år siden vi snakket om disse filmene.
-Gunnar Bakke
[…] med norske referanser å se. I tillegg er brorparten av debutnummeret viet den tredje Star Wars-filmen, noe som er sørgelig lite aktuelt godt over to måneder etter norgespremieren. Toxic er […]
[…] forlagsmann snappet opp at 1977 så ut til å bli det store science fiction-året, takket være Star Wars og Nærkontakt av tredje […]
[…] I begynnelsen lå serien nærmere hverdagen, men det løsnet da jeg lot noen stormtroopere fra Star Wars banke på døren. Hvorfor skulle jeg la figurene leve i et konkret univers, når jeg kan gjøre […]