I den 17. luka i julekalenderen er jeg såpass frekk at jeg vil anbefale å skaffe seg mine egne Tegneserienes historie, Drabant eller Drabant vol. 2 til jul.
Og i kveld kl. 18 er det lansering av Drabant-capsen på Lokk i Torggata, med Drabant på fronten og ditt eget ønske om drabantby bak. Bestill her.
I førjulstida kan du blant annet få kjøpt tegneseriene hos Tronsmo, popupsjappa Strand Seriegalleri på Olaf Ryes plass 7, capsbutikken Lokk i Torggata 22 (har riktignok ikke TSH) og Ila bok og bokstav, samt at de selvsagt kan skaffes av alle andre bokhandlere og nettkremmere landet rundt.
Tegneserienes historie er også blitt anmeldt i Dagbladet og Barnebokkritikk.no siden sist, samt viet en spalte i Dagbladet.
Her i luka følger en sak om Drabant-trailerne våre. Mer om TSH her.
Traileren ble laget på én kveld av Joachim Barrum, som også har fargelagt Drabant og deler av vol. 2, basert på Mikael Noguchis tegninger.
Hvorfor laget dere en trailer for tegneserien?
Tja… Hvorfor ikke? Vi hadde jo alle tegninger ferdig til boka så det var enkelt å gjøre noe mer ut av det. Man får et kraftigere inntrykk av å kombinere og bilder med musikk. Og får man litt bevegelse så blir plutselig alt litt mer levende.
Dessuten så lagde vi jo en til den første boka så da måtte vi jo selvfølgelig ha en til den nye og.
Hvordan ble traileren laget?
Mikael: Jeg begynte vel å samle sammen tegninger fra serien et par måneder før Drabant Vol. 2 var ferdig. Da plukket jeg ut tegninger som jeg syntes var spennende og som kunne funke med litt bevegelse. Noen av tegningene er helt statiske, mens andre var klippet ut i forskjellige lag slik at det gikk an å legge til enkel bevegelse.
Jeg har hele tiden vært innstilt på at den skulle lages på den mest effektfulle og enkleste måten som mulig. Joachim Barrum som satte sammen alt i After Effects fikk alle tegningene to dager før vi hadde releasefesten. Dagen etter så startet han med det tidlig på kvelden og jeg fikk en ferdig versjon rundt midnatt samme dag.
Joachim: Filmen ble satt sammen i After Effects. Ettersom tegneserien har så mange flotte tegninger, så var begrensningene få. Vi ønsket å få en flyt i traileren, som viste litt forskjellige sider av hva du ser i tegneserien. For å få liv ble mange av de triksene man ser i typisk japansk anime brukt, effektfulle triks for å skape liv i tegningene. I starten av filmen valgte vi å legge inn fotografier for å skape en stemning som passer bokas historie.
Hvor lang tid tok det?
Mikael: Tegningene var jo ferdige så hele prosessen med å få satt de sammen musikken og klippe alt tok en kveld for Joachim. Han arbeider veldig raskt. Han startet klokken 8 og var ferdig ved midnatt, så det tok ikke mer enn rundt fire timer.
Joachim: Traileren tok én kveld å lage. Vi skulle selvsagt ønske vi hadde tid til å lage den lengre og bruke mer tid på å få fler effektfulle scener inn – men fordi vi ønsket å få den klar til releasefesten, så var det ikke tid til dette denne gang. Men, vi føler at vi klarte å lage en teaser som pirret nysgjerrigheten og sånn sett fungerer den fint.
Hva slags musikk er det vi hører? Hvorfor valgte dere den?
Mikael: Vi hører først en bit av introen fra «Afterdark Wallhitters» og deretter et vers fra «East of Oslo». Begge sangene er laget av Warlocks. Vi tenkte at det var best å bruke lokale helter fra Groruddalen, som faktisk har vært i gamet siden tidlig på 90-tallet. Det føles mer nært, og jeg synes det gir et mer ekte inntrykk. Sist brukte vi sangen «En av dem» av Mae (alias Opaque) og Kevin fra Warlocks. Alle de sangene handler jo om Oslo øst, og det passet oss perfekt. Tidligere så vurderte vi noen spor fra Opaques Gourmet Garbage og «Flashbacks» av Warlocks, men etter å ha gått i gjennom traileren i hodet og hørt på musikken så endte vi med «East of Oslo».
Da gjensto det bare å be om tillatelse fra Warlocks og Tommy Tee, siden dette var et nullbudsjettsforetak. De takket heldigvis ja med en gang, og fikk hver sin signerte utgave av Drabant Vol. 2 som takk. Vi får satse på at betalingen kommer når Warlocks’ får lage soundtracket til filmatiseringen av Drabant.
Ja, nettstedet Serienett skriver i sin anmeldelse av Drabant Vol. 2 at den er ”en av svært få norske tegneserier som jeg tror ville gjort seg bra som en live-action kinofilm.” Men hadde det også gått an å filmatisert hele historien med stillbilder fra tegneserien, i stil med traileren?
Mikael: Ja, det er noen som har nevnt det. Jeg har hørt at den skulle gjort seg bra som en tegnefilm og, men jeg vet ikke helt. Det kan fort bli corny som en live-action film, og det kunne fort blitt dårlig som en tegnefilm også. Jeg tror at jeg nok er litt for kontrollfrik til å gi vekk alt til noen andre og stole på at det de kunne gjøre en god nok jobb. Det er jo ekstremt mye mer jobb å lage film, og derfor så er det flere tusen andre måter filmen kunne faile på. Flere kokker, mere søl.
Men, jo i teori så kunne vel serien funket bra som film, men jeg er ikke sikker på om jeg har lyst til å se det bli realisert. Men å filmatisert hele serien som i traileren hadde jo funket, men jeg skjønner ikke helt poenget med å gjøre det. Det blir tegneserie, men likevel ikke og det blir tegnefilm, men likevel ikke. Enten eller tenker jeg. Å mekke en kort trailer på den måten er helt greit og det var jo derfor vi gjorde det…
Men det finnes jo enda en trailer, med ekte graffitimaling Gamlebyen. Hva er historien bak den?
Mikael: Vi hadde lyst til å lage noe graffittirelatert også. Så hvorfor ikke filme det og legge ut en liten teaser? Vi hadde en liten gjeng med writere som ville være med å male og det var kult. Og så er det jo bra å holde interessen for boka oppe også, så det var morsomt å lage noe litt annerledes.
Vi hadde Lexs, Natur, Meter, Jag1, Urge, S.kape 289 (fra Tyskland) og jeg lagde figurene fra Drabant Vol. 2. Vi malte alle veggene rundt bowlen i Gamlebyen skatepark. Alle kjørte sin greie og det ble fett! Det hele ble filmet og klippet av Øystein Kind og vi fikk lov til å bruke sangen «Fra blokk til blokk» av Jesse Jones, Mae og Kenneth Engebretsen. Vi filmet hele prosessen med Timelapse. Det ferdige resultatet kan man se i boka. I all hast mot slutten av korrekturen av boka så fikk vi ikke med navnet til Urge i takkelisten. Det beklager vi sterkt! Vi er sinnssykt glade for at Urge ble med og han lagde en kul piece! Takk skal du ha.