Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 21: Tigalo

Knut Westads Tigalo står i fare for å bli en glemt tegneserieroman. Er det på tide med en revurdering – og samling mellom to permer?

Mitt beste tips til julegave til den tegneserieinteresserte, eller den du skulle ønske var mer interessert i tegneserier, er selvsagt Tegneserienes historie, som jeg har laget sammen med Tore Strand OlsenBla i den her.

Knut Westad
Tigalo I
Thule forlag 1998

Kostbar tegneseriethriller.

Knut Westad er mest kjent som Fantomet-tegner i perioden 1979-1985, men har også meritter som oppstarten av skrekkmagasinet Rødt, hvitt og rått og den første malte norske tegneserien, miljøthrilleren Tåkehauk, bak seg.

Tigalo er Westads mest ambisiøse prosjekt, en tegneseriethriller i minst to albumdeler spunnet rundt den mulige eksistensen av et 8000 år gammelt asiatisk masseødeleggelsesvåpen. Tegnemessig er dette noe av det ypperste Westad har laget. Nitid arbeid har resultert i at biler, bygninger, fly, klesdrakter og bybilder fra 1940-tallet er blitt svært troverdig. Westad tegner i en klassisk og elegant svart/hvitt-stil, som på samme tid minner om gamle mestere som Alex Raymond og Hal Foster, men også mer ekspressive og moderne svart/hvitt-tegnere som Frank Miller og Arthur Ranson.

Men historiemessig imponerer ikke Tigalo like mye.

Serien er en ganske tradisjonell thriller i Fantomet- og Indiana Jones-stil, hvor Westad dessverre ikke klarer å bygge opp rundt spenning rundt arkeologen Jelena Podorovski og fraktpiloten Tor Horn, og det som ender med å bli deres jakt på et masseødeleggelsesvåpen fra en fjern fortid. Mest problematisk er det at vi får vite altfor lite om dette våpenet alle leter etter.

I etterordet skriver Westad at ideen til thrilleren kom fra en artikkel i Det ukjente: «Atombomben er 8000 år gammel», der det ble gitt eksempler på historiske overleveringer, som det indiske skriftet Mahabharata, hvor det finnes detaljerte beskrivelser av slike våpen. Problemet er at disse teoriene knapt nok kommer frem i tegneserien.

Dette er mulig et bevisst valg av Westad for å holde på spenningen frem til bind to, men Tigalo savner mer historisk og vitenskapelig krydder av den typen en forfatter som Gert Nygårdshaug strør over sine bøker for å skape spenning og hodebry hos leseren.

Et annet problem er prisen og innpakningen. Tigalo er et kompetent actioneventyr, men jeg synes stive permer og 150 kroner er for mye forlangt. Tar vi med at dette i tillegg bare er første del, ender vi opp med en tegneserie på rundt 80 sider for 300 kroner, noe som gjør Tigalo til en svært dyr fornøyelse.

819598

Antiklimaks.

Første del av Knut Westads thriller Tigalo ble utgitt i 1998, og først tre år senere kommer avslutningen. Forsinkelsen skyldes blant annet at Westad lenge var forhindret fra å tegne, som følge av en ulykke. Og beklageligvis ender finalen som et antiklimaks – der det virker som Westad har hatt det litt for travelt med å fullføre eventyret.

Kort fortalt handler Tigalo om jakten på et gammelt asiatisk masseødeleggelsesvåpen i 1949. Første del viste takter om et greit eventyr i Indiana Jones-stil, der tidligere Fantomet-tegner Westad briljerte med elegante tegninger i tradisjonen etter svart/hvitt-stilister som Alex Raymond og Hal Foster.

Del to blir mest heseblesende: En endeløs jakt på våpenet med fly, luftskip, bil og båt – krydret med klisjeer som onde tyskere, sleipe indiske fyrster og menneskeetende krokodiller.

Westad dykker aldri ned i materien han skisset opp i første kapittel, og resultatet blir lite engasjerende. Han gjør et originalt grep med å sette helten på sidelinjen i finalen, men det klarer ikke å redde Tigalo fra å ende som et noe halvveis vellykket prosjekt.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Øyvinds julekalender, luke 21: Tigalo”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..