Kategorier
Sakprosa Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 23: 2015s alternative julehefter

Her er årets D2-liste med nye tegneserier du kan kjøpe i tillegg til – eller istedenfor – de tradisjonelle juleheftene.

Mitt beste tips til julegave til den tegneserieinteresserte, eller den du skulle ønske var mer interessert i tegneserier, er selvsagt Tegneserienes historie, som jeg har laget sammen med Tore Strand OlsenBla i den her.

David Lapham
Stray Bullets: Über Alles Edition
El Capitan Books 2014

Tv-seriene Homicide og The Wire er ikke alene om å skrive Baltimore inn i krimhistorien. Siden 1995 har David Lapham fortalt historier fra «Bodymore, Murderland» i sin bredt anlagte tegneserie Stray Bullets, en kollektivroman fra byens skyggesider gjennom 1970-, 80- og 90-årene.

Det er brutalt og hjerteløst, men også rørende og medrivende. Denne mammuten samler de første 41 numrene, mens gamle lesere bør merke at Lapham nettopp har tatt opp tråden han slapp i 2005 med de ferske historiene Killers og Sunshine & Roses.

Riad Sattouf
Fremtidens araber del 1
Minuskel forlag 2015

Hva vet du om panarabismen? Riad Sattouf vokste opp i Frankrike, Libya og Syria, med en fransk mor og syrisk far, som beundret diktatorer som Muammar Gaddafi, Saddam Hussein og Hafez al-Assad, og deres arbeid for å samle den arabiske verdenen.

Men det er sønnen som må betale prisen for farens visjoner om å bli «en fremtidens araber» når utopien og virkeligheten frontkolliderer. Første bind ble en salgssuksess da den kom ut i Frankrike ifjor, og oppfølgeren skal ut på norsk i 2016.

Kim W. Andersson
The Complete Love Hurts
Dark Horse Comics 2015

Ikke mange skandinaver er gitt ut på det amerikanske forlaget Dark Horse Comics, hjem til suksesser som Frank Millers Sin City og Mike Mignolas Hellboy. Nå har Dark Horse gitt ut svenske Kim W. Anderssons samlede Love Hurts-serier.

Hans lek med å kombinere klisjeer fra skrekk og romantikk vokste frem i Lise Myhres Nemi-blad, og det er imponerende å se hvordan supertalentet så raskt utviklet seg med hvert tusjstrøk.

Jens K. Styve
JensK sesong 1
Jippi Forlag 2015

Det virket som Jens K. Styve hadde meldt seg inn i klubben med førtidspensjonerte serieskapere, men etter to romaner og 15 års fravær fra seriemediet vendte den grafiske formgiveren tilbake til tegneseriene med et brak ifjor.

Denne boken samler comebackåret, med et knippe overskuddspregede serier der kjærligheten til formen skinner gjennom, enten det er selvbiografiske vignetter eller ekstremsport som «24-timerstegneserien», 24 sider som skal lages i løpet av et døgn.

Sergio Aragonés og Mark Evanier
Groo: Friends and Foes
Dark Horse Comics 2015-16

78-åringen Sergio Aragonés, også kjent som han som tegner i margen i MAD, har siden 1982 tegnet og fortalt om verdens dummeste sverdsvinger, og viser hverken tegn til å bremse eller utvikle seg. Heldigvis, for nettopp seriens evige terping på gamle vitser er blant dens mange styrker.

Etter noen rolige år fikk fansen først den etterlengtede crossoveren Groo vs. Conan, etterfulgt av et gjensyn med hele rollegalleriet i denne serien, som samles i hele tre bøker.

Brian K. Vaughan og Fiona Staples
Saga Book One
Image Comics 2014

Etter å ha jobbet med tv-seriene Lost og Under the Dome har forfatter Brian K. Vaughan mestret kunsten å gjøre den perfekte «Hollywood pitch», for hans nyeste seriesuksess ble solgt inn som intet mindre enn «Star Wars møter Game of Thrones».

Så er da Saga blitt en eventyrlig suksess, med strålende anmeldelser, et ras av priser og opplag i hundretusenklassen. Denne samlingen av de 18 første heftene er en sikker investering.

Adrian Tomine
Killing and Dying
Drawn & Quarterly 2015

Der likesinnede som Peter Bagge og Daniel Clowes har gitt opp det klassiske hefteformatet til fordel for tegneserieromanen, tviholder Adrian Tomine på sitt Optic Nerve-hefte.

Kanskje fordi Tomines format er tegneserienovellen, da gjør det ikke så mye at det går vinter og vår mellom hvert nummer av bladet, som har kommet med fattige 14 numre siden 1995. Men det er uansett denne boken, som samler seks av Tomines ferskeste noveller, som vil bli lest av flest.

Liz Suburbia
Sacred Heart
Fantagraphics 2015

«Så godt som alle mine tegneserier handler om hunder og punk», skriver serieskaperen Liz Suburbia på sin hjemmeside. Etter flere korte serier brakdebuterte hun i år med denne tegneserieromanen, opprinnelig publisert på nettet.

Sacred Heart er en slags postapokalyptisk vri på den klassiske miksen av forstadstristesse, kåthet og punkrock: De voksne har forlatt småbyen, som nå er overlatt til tenåringene. Det går ikke så bra.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Øyvinds julekalender, luke 23: 2015s alternative julehefter”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..