Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 24: Ti alternative julehefter

Jeg trodde tradisjonen med å anbefale alternative julehefter var noe jeg bare har drevet med i D2, men sannelig gjorde jeg det ikke i Bergens Tidende også – i 2003.

Mitt beste tips til julegave til den tegneserieinteresserte, eller den du skulle ønske var mer interessert i tegneserier, er selvsagt Tegneserienes historie, som jeg har laget sammen med Tore Strand OlsenBla i den her.

Waldemar Hepstein
Snork
No Comprendo Press 2003

Finfin samling av en av norsk serieundergrunns store helter. Hepstein har hatt fingre med i spillet i Fidus, Pyton og Norsk MAD, men denne antologien med hans egne serier er hans første soloalbum.

916427

Martin Kellerman m.fl.
Rocky
Bladkompaniet 2003

Den svenske hiphopkjøteren Rocky fikk sitt eget månedshefte i Norge i høst, og byr utvilsomt på mest glis for pengene. Litt ujevne biserier, men Kellermans fortellinger fra oppveksten i Nord-Norge veier mer enn nok opp for det.

Jeph Loeb og Tim Sale
Spider-Man: Blå
Egmont Serieforlaget 2003

Egmont ga nærmest i all hemmelighet ut denne moderne superheltklassikeren i stive permer i sommer, men gjenfortellingen av den gryende – og tragiske – romansen mellom Peter Parker og Gwen Stacy er verdt jakten.

Jason
Si meg en ting
Jippi Forlag 2003

Det siste slippet fra norske tegneseriers internasjonale ”superstjerne”; en minimalistisk hyllest til stumfilmens tragikomiske helter. Serien vant Sproingprisen første gang den kom ut, og nå kommer snart den amerikanske utgaven.

Peter Madsen
Menneskesønnen
Det Norske Bibelselskap 2003

Dansken bak den populære Valhall-albumserien har skapt en ambisiøs, mørk og vakker skildring av Jesu liv fortalt gjennom disippelen Peter. Denne luksuriøse utgivelsen er på mange måter det perfekte julehefte, og en påminnelse om hvorfor vi feirer jul.

624021

Rumiko Takahashi
Ranma ½
Egmont Serieforlaget 2003

Japanske tegneserier, manga, er allerede ”big business” i USA og Frankrike, og forsøker seg nå for alvor på det norske markedet. Ranma ½ er som en amerikansk highschool-serie med store doser kampsport og uvant humor. 

Tore Strand Olsen
De hundre beste Ørn Bjørn & Jørn
Seriehuset 2003

100 episoder av ”verdens dummeste tegneserie” er drøy kost, men Tore Strand Olsen viser med denne samlingen at han klarer å få svært mye ut av få midler. En virkelig alternativ ”coffee table”-bok som bør nytes i små porsjoner.

Håvard S. Johansen
Sebastián
Pokus Forlag 2003

Akkurat når du tror norske serieskapere bare vil lage humorstriper, dukker det opp ferske talenter som Håvard S. Johansen. Hans heftedebut er en bekmørk krimserie med mord, sex, hevn og allmenn umoral som ingredienser.

Jens K. Styve og Øyvind Lauvdahl
Torsken Bel Air
Jippi Forlag 2003

Poetisk realisme fra Bygde-Norge! Ikke hverdagskost fra norske serieskapere, men Styve og Lauvdahl har inngått et fruktbart samarbeid som snarere vekker minner om novellene til Kjell Askildsen, Frode Grytten og Jonny Hallberg enn andre norske serieskapere.

510613

InkaLill
Miranda bok 1: Fargenes mester
Westwind Forlag 2003

Mens fantasyfeberen herjer blant norsk ungdom i form av Ringenes herre og Harry Potter er InkaLills bredt anlagte fantasyserie sørgelig oversett. Høyst ufortjent, for serien fra fantasilandet Mir kan raskt bli en vinner hos yngre lesere.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Øyvinds julekalender, luke 24: Ti alternative julehefter”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..