Kategorier
Tegneserier

Årgangs-Donald til salgs

Jeg rydder i hyllene og selger unna flere årganger av Donald Duck & Co: De komplette årgangene i Facebook-gruppa Tegneserier – Kjøp, salg og bytte. Meld deg inn i gruppa, og følg med. 1970- og 1972-årgangen går i dag.

Mye mer om Donald og Carl Barks i boka mi, Donald-landet.

Svein Erik Søland (red.)
Donald Duck & Co: De komplette årgangene – 1948 og 1949
Egmont Serieforlaget 1998

Donalds første år samlet i stive permer.

I forordet kaller historieprofessor Øystein Sørensen det den største norske tegneseriebegivenheten gjennom tidene. Helt på tampen av 1948 fikk Disneyfigurene sitt eget blad i Norge med Donald Duck & Co, og begivenheten satte sikre spor.

Det første nummeret var ikke rare greiene. Bladet var på 20 sider, bare delvis i farger og med et opplag på 40.000. Men i 1948 var Skippern det eneste regelmessige tegneseriebladet i Norge, og Donald fylte et stort underholdningsbehov. 50 år senere er Donald, B-gjengen, onkel Skrue og Petter Smart ikke bare kjente figurer, men også en del av vårt felles begrepsapparat.

Denne boken samler de 13 første heftene slik de opprinnelig kom ut. Dermed får vi lese de omarbeidete tegnefilmene med fortelling på rim, vi får tekststykkene og den grelle fargeleggingen. Mye av dette har mest nostalgisk verdi, men samtidig er det soleklart hvorfor Donald slo gjennom og fanget interessen til leserne. Mannen var ukjent og fikk ikke signere sine serier, men de første Donaldbladenes grunnstamme var utvilsomt Carl Barks’ glitrende tisidere.Barks blomstret på 40-tallet, og hans historier var gjentatte fulltreffere som norske lesere fulgte med stor glød. Heftene fyltes opp med de artige avisversjonene av Donald og Mikke Mus.

For en presentasjon av Carl Barks’ serier er de såkalte «gullbøkene» en langt sikrere investering. De komplette årgangene er tenkt som en serie, men er nok mest for nostalgikere og tegneseriehistorikere. God underholdning er det lell.

s37651

Svein Erik Søland (red.)
Donald Duck & Co: De komplette årgangene – 1951 del I
Egmont Serieforlaget 1999

Donald undervurderte ikke leserne.

Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi, har skrevet forordet til samlingen av første del av 1951-årgangen av Donald Duck & Co, og står frem som en troende donaldist. «Fjærkreet fra Andeby er i dag minst like godt kjent i Norge som Henrik Wergeland, og innvandrere som kommer hit i voksen alder kan lett få følelsen av at et minimum av Donald-kunnskap er noe de burde ha tilegnet seg som barn for å lette sin kulturelle integrering her i landet» skriver han.

Men hvorfor har Andeby-borgerne festet seg så fast i bevisstheten her til lands. En ting var at folk i 1948 var sultefôret på fargerik underholdning, en annen ting er Carl Barks’ suverene historier, men Donald har holdt koken i over 50 år.

I denne boken er Carl Barks kun representert med 40 av 264 sider, til fordel for Lilleulv-serier, avisstriper og historier av variabel kvalitet. Samlingen har nok mest historisk interesse, men det slår en at bladet nesten aldri undervurderte sine lesere. Historiene og språket kunne like gjerne treffe både fem- og førtiåringer i hjerteroten.

Bare i en Lilleulv-historie fra januarnummeret steiler jeg: «Men nettopp den dagen kom en annen bjørn labbende ut av skogen. Det var Klumpedumpe. Og han var den fæleste og slemmeste bjørnen i hele verden». Slikt fordummende babyspråk har stort sett vært fraværende fra Donald, noe som trolig har vært svært viktig for bladets suksess.

s37653

Svein Erik Søland (red.)
Donald Duck & Co: De komplette årgangene – 1952 I
Egmont Serieforlaget 1999

Carl Barks med flere
Donald Duck: Tidløse perler
Egmont Serieforlaget 1999

Donald med stive permer.

For å selge bokserien med de første årgangene av bladklassikeren Donald Duck & Co har forlaget Egmont blant annet rykket inn helsides annonser i Dagens Næringsliv. Og hvilket bind passer ikke bedre for DN-leserne enn høstens nummer fem?

For her finnes to klassiske Carl Barks-leksjoner i sosialøkonomi: Historien om da Skrue mister alle pengene sine i en tornado og vinner dem tilbake ved å selge egg for én million kroner stykket (i 1952 attpåtil). Årsaken er såklart at ingen andre orket å arbeide når de hadde fått kloen i Skrues millioner.

Leksjon nummer to kommer når Donald forsøker å hamstre i sjeldne mynter, men ender med 20.000 kroner i gjeld til Skrue etter å ha oversvømt markedet. Tar vi med at klassikeren «Donald på Grønland» også er med i boken, er det ikke rart heftet ble en slik suksess i Etterkrigs-Norge.

Men seriens trofaste gjenopptrykk fører også til blasse farger, trøtt maskinteksting og mindre interessante bihistorier, noe som understreker at samlingen mest er for nostalgikere.

Noe annet med den pågående gullbokserien, for sjelden har tittelen Tidløse perler vært mer treffende. Ni klassiske Carl Barks-historier fra perioden 1946-1966, med klassikere som «Gullklumpbåten», «Pygméindianernes land» og «Det store elvebåtracet» mellom permene. Selv norske bedriftsledere må smelte for denne.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Bonus: TEGN-notis om «Gullgruven Donald» fra 2003.

Bokserien Donald Duck: De komplette årgangene er en gullgruve for Egmont Serieforlaget. Etter årets julehandel regner forlaget med at totalsalget av de hittil 23 bindene passerer en halv million eksemplarer.

20.000 lesere abonnerer på De komplette årgangene, som samler de første årgangene av Donald Duck & Co mellom stive permer og til en stiv pris. Hittil er det solgt 490.000 bøker fordelt på 23 bind, og i løpet av julen regner Egmont med å passere 500.000 solgte. Markedsundersøkelser viser at to av tre kunder er menn i alderen 30 til 50 år, skriver VG.

I tillegg har forlagt solgt rundt 100.000 innbundne bøker av Asterix: Samlede verk, mens Fantomets krøniker er solgt i over 60.000 eksemplarer.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..