Kategorier
Hiphop Musikk

Pen Jakke-generasjonen

Den kanskje mest overraskende opptredenen under Norsk hiphophistorie-konserten på Rockefeller lørdag 16. januar er gjenforeningen av Pen Jakke.

Og Fredrikstad-gutta, som ikke har stått på samme scene siden 2001, nøyer seg ikke med det, men kjører full konsert på John Dee tirsdag 23. februar. [Oppdatert: Nå med ekstrakonsert mandag 22. februar.]

Her er min dobbeltanmeldelse av svanesangen Generasjon Hip Hop EP.

Les hele historien deres i Hiphop-hoder, som jeg fortsatt har noen svært få eksemplarer igjen av i hardcover. Ta kontakt hvis du vil kjøpe, mer info her.

Pen Jakke
Generasjon hip hop EP
Oslove Records 2001

”Husker du før 2000, alle lo av oss/Nå vil alle rime på det samme språket som oss” rimer fredrikstadgruppa Pen Jakke, og markerer for alvor generasjonsskiftet som er underveis i norsk hiphop.

Tittelsporet er et mektig, men noe masete, ”posse”-kutt med solid mikrofonstøtte fra Dane (Klovner i Kamp) og Apollo, Jørg-1 (Tungtvann) og Kapabel (Alien Breed). De fire sporene her er det mest gjennomførte Pen Jakke har levert på plate, spesielt imponerer Sjel-Jonas og Ubåts minimalistiske produksjon – så rytmetung at den står i fare for å gi lytteren whiplashskader.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Pen Jakke
Generasjon hip hop EP
Oslove Records 2001
Produsent: Ubåt og Sjel Jonas
Katalog: Østen, 2000

2000 var det store norske hiphopåret så langt, og tempoet ser ikke ut til å bremse ned i år. ”2001, det blir en rimodyssé” rapper fredrikstadgruppa Pen Jakke på oppfølger-EPen til sitt løfterike debutalbum Østen.

”Husker du før 2000, alle lo av oss/Nå vil alle rime på det samme språket som oss” rimer jakkene, og markerer vel med dette et generasjonsskifte i norsk hiphop. For der Tommy Tee og hans klikk dominerte med engelskspråklig hiphop på 90-tallet, har nå en hærskare yngre rappere tatt over – på norsk. Publikum bryr seg lite om engelskspråklige rappere som Diaz og Oslo Fluid, men velger Tungtvann og Klovner i Kamp i stedet.

Tittelsporet er et mektig ”posse”-kutt som viser at hip hop anno 2001 har spredd seg til hele Norge. For her får Skranglebein, Ubåt og Fundamental Lyd solid mikrofonstøtte fra Dane (Klovner i Kamp) og Apollo fra Oslo, Jørg-1 (Tungtvann) fra Harstad og Kapabel (Alien Breed) fra Trondheim.

Pen Jakke har lenge overbevist med stø rapping, oppfinnsom freestyling og kreativ produksjon. Og de fire sporene på Generasjon hip hop er nok det mest gjennomførte de har levert fra seg på plate. Den minimalistiske produksjonen sitter som hånd i hanske, så vi får håpe kvartettens varslede sabbatsår utsettes en stund, og at noe av Tungtvann og Klovner i Kamps salgssuksess smitter over.

Opprinnelig publisert i Faro Journalen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Pen Jakke-generasjonen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..