Kategorier
Intervjuer Musikk

Rocka råkjør med Datsun

Kristopher Schau er tilbake med Swamp Gospel Promises, fjerdealbumet til The Dogs, som er belønnet med en femmer i Aftenposten. Les også ferskt intervju med iTromsø her.

Blant Schaus mange andre band kjenner du sikkert Gartnerlosjen, The Cumshots og Hurra Torpedo, men hva med den kortlivde punkrockgruppa Datsun? Ikke til å forveksle med The Datsuns!

Her er mitt 1999-intervju med bandet. Mer om Schau her.

 

Kristopher Schaus punkgruppe Datsun freser opp på barrikadene i kamp for ubesudlet rock’n’roll. Og det er ingen spøk.

Ekstremgourmeten, radio- og tv-personligheten og tidligere frontfigur i Gartnerlosjen satser nå på punkrock med klampen i bånn. Men kan Datsun nå opp i kampen mot techno, triphop, hiphop, house, ambient, dub og drum’n’bass? Kristopher opplevde selv skremmende holdninger mot rock da han skulle kjøpe plater i sin gamle stamplatebutikk Voices Of Wonder.

– «Har dere noe ny rock?» spurte jeg. «You’re the last of a dying breed», svarte nordmannen bak disken på bred cockney-dialekt, og prøvde å prakke på meg en plate hvor ordet «dub» var en del av bandnavnet. Selv om tiden går fremover trenger vel ikke all musikk å bli kjedelig, sukker Schau.

Full gass
Opplevelsen i platebutikken resulterte i låta «Fuelin’ Up On Rock» på Datsuns rykende ferske Preachin’ the Gospel Of Porn en plate som passelig nok prydes av et speedometer presset opp til maks hastighet. Kvartetten kan da også minne om en halvrusten og gammel bil som presses til det ytterste, der de suser gjennom elleve skranglete punklåter på 20 minutter.

– Vi i Datsun er av den typen som jekker opp bilen for å få plass til mer bensin når vi fyller tanken. Jo mer bensin, desto fortere går bilen i nedoverbakke. Og for hver tiende liter bensin tilsetter vi en knivsodd pepper for at det skal rive skikkelig.

Bensinfilosofien stemmer godt overens med musikkfilosofien, for Datsun sløser ikke bort tiden med stileksperimenter, ballader og sjangersammenblanding. Mottoet som gjelder er «1, 2, 3, 4 – rock’n’roll».

– Vi ville ikke lage en plate som sprikte i alle retninger. Tar du deg tid til å lage elleve kopper med kaffe, vil du trolig klare å lage én kopp som er den beste du har smakt. Vi har laget elleve kliss like låter etter samme tankegang, men husk at dersom du drikker alle kaffekoppene på samme tid vil du bli både skjelven og uggen.

Taxistil
Foruten Kristopher Schau, alias Max Cargo, består Datsun av Lex Nitro (fra Astroburger), Pete Evil (fra Hellride) og Ringo Fire (fra Sweetness). Datsun øver for tiden inn ekstragitarist Ali Davidson, slik at Kristopher får konsentrert seg om vokalen på scenen, hvor gruppa stiller i taxiuniformer og store solbriller.

– Trommeslager Ringo har alltid vært opptatt av Ville vesten, og ønsket at vi skulle spille i diligence-uniformer. Men siden slike uniformer er noe vanskelig å få tak i, valgte vi taxistil, siden taxi er vår tids diligence, utdyper Schau.

– Er det mange som tar Datsun for et tøyseband?

– Det har helt klart vært et problem at flere tilhørere tror de skal få noe å le av, synes Per-Øystein Lund, alias bassist Lex Nitro.

– Vi spiller med godt humør, men det er ikke noe tøys. Rock er for alvorlig til å tøyse med.

PS! Datsun spiller på Mars i kveld sammen med Amulet, Billion $ Mission og Risin’ Sons. Gruppa har kjøpt inn pyroeffekter for nesten hundre kroner og lover fullt show. Kristopher Schau kan også oppleves på NRK P3 i XL og Karate (mandag, onsdag og fredag kl. 9-11), samt Kvegpels på Radio Nova onsdager kl. 19-2030.

Datsun
Bangerang…(There Goes My Ass) 7»
Hit Me! Records 1997

Samleplata Best of Duplex samlekassetter rommet nærmere 30 forskjellige konstellasjoner av Gartnerlosjen. Kristopher Schau fra ‘losjen er nå frontfigur i Datsun, forkledd som rockens redningsmann Gary Backseat, iført solbriller, v-gitar og drosjeuniform.

Datsun leverer tre røffe, tøffe pønklåter på vinyl, beklageligvis med noe pinglete lyd. Mye bedre enn Duplex-plata er det i alle fall, og en riktig vei å gå.

Opprinnelig publisert i Osloposten.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..