Generasjon feit

I 2007 skreiv jeg om at fedme er i ferd med å bli den vanligste kroniske barnesykdommen i Amerika, Europa og Midtøsten.

Mer om den globale fedmeepidemien her.

Adel (18) spiser aldri matpakke. Han er en av flere ungdommer på Åstveit skole i Hordaland som heller stagger sulten med pølser, burgere, boller og brus fra bensinstasjonen like ved. Han bryr seg ikke om hva han spiser. «Ikke i det hele tatt. Det er bare mann å ha pondus,» sier han til Bergens Tidende.

Stadig flere skoleelever foretrekker at det er kosetime hver dag, og mens foreldregenerasjonen holder krampaktig fast på matpakka – selv om de ofte går rett i søpla – blir neste generasjon bare tyngre. Norge og Albania er de eneste europeiske landene uten skolematordning, mens livsstilssykdommene brer om seg. Forekomsten av type 1-diabetes blant norske barn under 15 år har økt med 30 prosent i løpet av 15 år, og bare Finland og den italienske øya Sardinia er hardere rammet i Europa. Regjeringen har anslått at overvekt og fedme koster Norge seks-sju milliarder kroner i året.

Ser vi bort fra livsstilsmagasinenes sykelige forhold til slanking og kosthold, er det ikke til å komme fra at for mange av oss spiser for mye usunn mat og beveger seg for lite. Og barna utsettes for kraftig skyts. Ifølge en større 2006-undersøkelse gjennomført av Livsmedelsverket stammer nesten en fjerdedel av energien svenske barn får i seg fra godterier, brus, is, snacks og bakverk.

Og ifølge den britiske Hastingsrapporten er tv hovedorganet for matreklame rettet mot barn – reklame for «the big five»: brus, snacks, godterier, søte frokostblandinger og fastfoodkjeder. De største matannonsørene er «barnevennlige» firmaer som McDonald’s, Coca-Cola, Kentucky Fried Chicken, Burger King og Pizza Hut.

I Ormen i paradiset, sin bok om den globale fedmeepidemien, skriver den svenske vitenskapsjournalisten Miki Agerberg at fedme er i ferd med å bli den vanligste kroniske barnesykdommen i Amerika, Europa og Midtøsten. Og at tiltakene bør settes inn der de betyr mest: Hos den oppvoksende generasjonen.

De fleste problemene kan forebygges på enkelt vis, i form av et sunt, daglig skolemåltid og en daglig gymtime med fokus på mosjon og lek framfor prestasjonspress. Dette ville gjort norske elever friskere, flinkere, bedre integrert og mindre voldelige, anslår både eksperter og lærere, og i tillegg være et viktig tiltak mot sykelig overvekt og dårlig kosthold når elevene blir voksne.

Agerberg skriver videre at Singapore er det første og eneste landet som har snudd fedmeepidemien. Hvordan? Med programmet «Trim and Fit», som i 1992 innførte næringslære som skolefag, samt sunnere skolelunsjer, drikkevannsfontener og målrettet mosjonering og kostholdsråd for overvektige unger. Singapore slår som alltid litt vel hardt på stortromma, men kanskje Høyre og Kristelig Folkeparti bør ta en studietur for å forstå at skolelunsj er en velbrukt investering i framtida.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: