Kategorier
Film Sakprosa Skjønnlitteratur

Typisk amerikansk?

En stikkprøve i avisarkivet Retriever viser at der adjektivet «typisk amerikansk» ble brukt 46 ganger i 2006, var tilsvarende tall for 2015 bare 44.

Men like greit å grave denne 2006-kommentaren fram fra skuffen. Egon Holstad skreiv også nylig om den norske USA-skepsisen i denne kommentaren.

Typisk amerikansk? Briten Christopher Nolans Hollywood-versjon av norske Insomnia.

Forfatter Tore Janson tror interessen for Romerriket gjenspeiles i USAs rolle som ensom supermakt, og det er ikke mangel på fordommer om forfallet i dagens amerikanske republikk. Er noe patosfylt, sentimentalt, lettfattelig, honningsøtt og velsmurt er det fortsatt «typisk amerikansk» (tittel og adjektiv er lånt fra Sindre Hovdenakks VG-anmeldelse av en roman av Sue Monk Kidd).

Da Dagbladets anmelder Cathrine Krøger leste amerikanske Audrey Niffeneggers Den tidsreisendes kvinne opp mot romaner av Susana Fortes og Elia Barceló var førstnevnte fjollete og pratsom, mens de to andre var «lærde spanske damer» (Niffeneggers professorat ble ikke nevnt).

Krøger felte også dom over hele USA: «Denne litt barnlige snakkesaligheten er for øvrig et trekk ved såkalt amerikansk åndsliv, som jeg aldri blir riktig klok på,» konkluderte hun. Slengbemerkningen blir bare parodisk når jeg blar i nyeste nummer av Vagant, med fokus på amerikanske forfattere som Cormac McCarthy, Bret Easton Ellis, David Foster Wallace, Lydia Davis og Amy Hempel.

I filmens verden hevder Aftenpostens Per Haddal at amerikanerne er skeptiske til alt som ikke kan forklares med tre setninger, mens «vårt kontinent aksepterer tvetydighet, tilfeldigheter, hemmeligheter». Dommen faller i en kommentar om Hollywoods versjon av Erik Skjoldbjærgs Insomnia (regissert av briten Christopher Nolan), som står rett ved siden av Haddals egen anmeldelse av Hollywood-filmen Syriana – en av årets mest tvetydige og smarteste filmer. Kanskje det heller er «typisk europeisk» å være en trangsynt snobb?

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..