Kategorier
Film Hiphop Intervjuer Musikk

N.W.A.: Straight Outta Loddefjord

Mens du grubler om du skal se kinoversjonen eller skaffe deg den 20 minutter lengre «director’s cut»-utgaven av Straight Outta Compton på Blu-Ray: Her er mitt N.W.A.-intervju med Fjorden Baby!-vokalist Sturle Kvilekval.

Hva er det med N.W.A.? 

– Som man så snodig kaller East 17, «boyband på ecstacy», var N.W.A. kanskje et slags boyband med glocks? Dr. Dre var jo allerede electric boogiemann med World Class Wreckin’ Cru og digg åttitallsflamboyant som resten av hiphopen på den åttitallstiden, så den var nok litt fabrikert den midskool-gangstapakken deres. Men hva betyr nå det? N.W.A revolusjonerte som Nirvana.

– Husk å se på innsiden av Fjordkloden-albumet. Profilbildet er referanse til et bilde vi fant av N.W.A., som heter «America’s Most Dangerous Group». Sjøl kaller jo vi oss i all hemmelighet, og ja internt selvfølgelig – for å skåne folkene, for «Norges eneste band», hehe.

Hva har de betydd for deg? 

– Var noen år for ung egentlig for den villeste N.W.A.-crazen, som med New Kids on the Block, men Cube, Eazy og Dre var det umulig å slippe unna ute i den der drabantbyen vår. «Express Yourself» gikk hyppig på Yo! MTV Raps, og gjorde ganske så stort inntrykk på en liten kid.

– Fun Fact: Dre fabulerer på «Express Yourself» mot cannabis, så kommer soloalbumet The Chronic. Hm… Man skal vel alltid få legge om litt på stilen. Yeah yeah, money talk$, kan man vel også muligens si?

– Uansett hva som skjedde bak kulissene, ute i Loddefjord lærte vi egentlig det meste om N.W.A. via filmen CB4. En film verdt å se som igjen, og som får meg til å tenke på en enda dårligere film inspirert av N.W.A, nemlig Fear of A Black Hat, som jeg husker at Nam (synth) og Andrew (fra John Olav Nilsen & Gjengen) og meg så på en av de minste salene på Konsertpaleet Kino den gangen vi var 10-11 år og hadde sneket på bussen til by’n og alt var feita meita.

Og for popkulturen generelt?

– Compton-capser for hipstere fra Newfoundland i Canada som studerer grafisk design i Praha? Nei, seriøst, mye greier, se bare på coveret til vårt første album, legendariske Store-Jose (storebroren til Girson Dias, turbonegeren fra A-laget) med Los Angeles Raiders-cap fra et klassebilde på Sandgotna ungdomsskole fra tidlig 90-tall. Ellers kan man nevne i fleng, gangstakultur, jehrikrøller, Rayban Wayfarer, kontroversi, Fuck the Police … Massive respekt to the real muthafucking Gs!!!!

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..