Kategorier
Intervjuer metal Musikk

Ihsahn i Arktis

Denne uka ga Ihsahn fra black metal-pionerene Emperor ut sitt sjette soloalbum Arktis, der forfatter og Notodden-nabo Hans Herbjørnsrud er en av gjestene.

Her er mitt intervju i anledning 2006-solodebuten The Adversary.

I januar troppet journalister fra verdens metalpresse opp i Notodden sentrum. Blader som Kerrang!, Brave Words, Terrorizer, Zero Tolerance, Close Up og Scream sto i kø for audiens hos Vegard Sverre Tveitan. De kjenner han best som Ihsahn, vokalist i det banebrytende black metal-bandet Emperor – som har solgt over 600.000 plater – og anledningen var en tyvlytt på solodebuten The Adversary.

– Etter at Emperor ble oppløst i 2001 drev jeg med mer eksperimentell musikk i bandet Peccatum, men etter en prat med Rob Halford, vokalist i Judas Priest, om å gjøre en plate sammen, begynte jeg å tenke i metalbaner igjen, forteller Tveitan, fortsatt litt svimmel etter over fire timer på telefon med tysk presse og en hel pressedag i Paris.

– Tyske journalister intervjuer meg på norsk, fordi de er så interesserte i black metal at de har lært seg språket.

The Adversary høres ut som en oppsummering av Tveitans år som metalfan og -musiker de siste 20 årene. Intens og pompøs black metal i Emperor-skolen er fundamentet, men her er også spor av gamle helter som Iron Maiden, Judas Priest og Metallica, klassisk, goth og en dose opera.

– Jeg tar arbeidet mitt veldig på alvor, og tekstmessig er dette noe av det hardeste jeg har gjort. Mye slekter på Emperor-tiden, men jeg har levd med metal siden jeg oppdaget Kiss som tiåring. Jeg falt først for tunge rockeband som holdt seg til bluesskalaene, som Kiss, AC/DC og Twisted Sister, men gjennom Iron Maiden og Judas Priest oppdaget jeg band som var mer opptatt av tradisjonell dur/moll-harmonikk. Jeg har ikke prøvd å plagiere eller kopiere noe, men har ønsket å lage en åpen plate der låtene beveger seg vekk fra riffoppbygningen som er typisk i ekstremmetal, og mer over mot vers/refreng-formen til Maiden og Priest.

Det er ikke tilfeldig at Ihsahn renner over av kompositoriske referanser, for under arbeidet med Peccatum gikk han i lære hos komponist Henrik Ødegaard. Han rakk ikke å skolere seg fullstendig, men har lært såpass at forlaget Abstract Sounds til sommeren skal gi ut en gitartabulatorbok med Emperor-låter.

– Jeg lærte å spille gitar av en tabulatorbok med Iron Maiden-låter. Jeg underviser selv i gitar, og selv om Lillebjørn Nilsens gitarbok er fin, foretrekker elevene mine å spille Marilyn Manson for å få rockefølelsen.

Fakta – Emperor

* Dannet i 1991 av Vegard Sverre «Ihsahn» Tveitan og Tomas Thormodsæter «Samoth» Haugen fra Notodden.

* Regnes som et av tidenes største black metal-band, og ble oppløst i 2001 etter seks album.

* Ihsahn debuterer nå som soloartist, mens Samoth spiller i Zyklon og Scum.

* Ble i 2006 gjenforent for Infernofestivalen i Oslo, Wacken Open Air i Tyskland og fire konserter i New York og Los Angeles.

Bonus: Hva leser du nå, Ihsahn?

HVEM: Vegard Tveitan, alias Ihsahn, best kjent for sin karriere med det skoledannende black metal-bandet Emperor. 11. juni gir han ut albumet Grimen med prosjektet Hardingrock, som foruten ham selv består av spellemann Knut Buen og kona Heidi Solberg Tveitan.

: For tiden leser jeg Prosessen av Franz Kafka, men må ha hyppige avbrekk med studiobladet Sound on Sound på grunn av Prosessens slitsomme karakter. Jeg har for øvrig stor sympati med hovedpersonen K, og hans strabaser med å stå ovenfor et, for han, uforståelig system og grunnløse anklager. Dette er noe jeg absolutt kan kjenne meg igjen i.

ETTERPÅ: Det må bli Friedrich Nietzsches The Gay Science, samt å fullføre Mastering Audio av Bob Katz. Nietzsche er min favorittforfatter, og jeg har lest både Zarathustra og Antikrist opptil flere ganger. 

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Ihsahn i Arktis”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..