Kategorier
Tegneserier

Sleivdal IL fyller 20 år

Til helga er det Oslo Comics Expo på Grünerløkka bibliotek, men Øyvind Sveen og Ivan Emberland står som vanlig ikke på programmet – selv om du treffer dem i salgsteltet.

De har hatt 8000 tegneseriesider på trykk i elleve land, og er aktuelle med boka Sleivdal IL: Tabellen er lang! – med fotballserien som har gått 20 år i bladet Boing.

Så hvorfor blir de ikke invitert? Er de for folkelige? Ikke skarpe nok i kantene? Er det mer kvantitet enn kvalitet? Liker ikke tegneserieeliten fotball?

Her er uansett min kjølige anmeldelse av forrige jubileumsbok.

sleiv

Øyvind Sveen og Ivan Emberland
Sleivdal IL: 10 sesonger med jubel! Best of Sleivdal 1995-2005
Boing-klubben 2006
3/6

Innholdsrik, men ujevn jubileumsbok.

Frode Øverli planla opprinnelig Pondus om en gjeng fotballsupportere og oldboysspillere, men følte det ble for snevert. Samtidig kom parhestene Ivan Emberland og Øyvind Sveen til motsatt konklusjon, og serien om det talentløse fotballaget Sleivdal IL feirer også tiårsjubileum.

Den produktive duoen har på flere vis utviklet den fysiske Pyton-humoren for et nytt årtusen. Sleivdal IL har vært fast i fotballbladet Boing siden 1995, og er samlet i flere titalls album, julehefter og pocketbøker. Denne jubileumsboken på over 220 sider er en «best of»-samling; så selektiv at vi for eksempel bare får bruddstykker av lengre historier. En god tanke, men også litt trist at dette skal være det aller beste fra den enorme produksjonen.

Det bør være mulig å lage en strålende morsom norsk fotballserie, men Sleivdal er mer som det norske landslaget: Til tider fantastisk moro, men vel så ofte kjedelig og defensivt. Bare den ulykksalige treneren Hallvar Thorkildsen har personlighet å snakke om, mens tendensene til å ta et satirisk balletak på Fotball-Norge aldri når fram til nettet.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..