Kategorier
Tegneserier

Da Rocky gikk solo

Er Rocky det beste tegneseriebladet på markedet i dag?

Godt mulig, og i dag utgis nummer 100 siden starten i 2003. Da passer det bra å legge ut min anmeldelse av #1.

916427

Martin Kellerman m.fl.
Rocky nr. 1
Bladkompaniet 2003
4/6

Ypperlig serie, men bladet har ikke helt funnet formen.

Han ble dumpet av kjæresten, kastet ut av leiligheten og mistet jobben, men Martin Kellerman klarte å snu ulykken til suksess med den selvbiografiske tegneserien Rocky. Serien er samlet i fire bøker og har avfødt et teaterstykke i Sverige, men for å få sitt eget månedsblad måtte hiphopkjøteren til Norge.

Rocky er en serie om hverdagslivet til en gjeng kompiser, døgenikter og ”twentysomethings” i Stockholm. Den er en yngre og frekkere fetter av Arne And, der poesi og politikk er erstattet av hip hop og PlayStation. Og som norske Pondus og Nemi er den flere hakk frekkere enn amerikanske avisserier – med fyll, sex, utroskap, bakrus og kjønnsykdommer som viktige ingredienser.

Kellerman er en ypperlig menneskeskildrer, ironiker og satiriker og selv om seriene ofte ender i ordgyterier er det nettopp dialogen som er hans største styrke. Bladkompaniet har valgt å flytte serien til Oslo, noe som stort sett fungerer – selv om enkelte striper blir problematiske.

Bladet er i et større format enn Bladkompaniets andre hefter, og det kan virke som et forsøk på å gå i fotsporene til Egmonts Nemi-blad. Dessverre virker ikke utvalget av biserier like gjennomtenkt.

Jakob Martin Strid er en velkommen og original gjest og Roy Søbstads ”Jesper og Jonathan” har potensial, mens ”Om kvinner” og Quirit bare byr på umorsomme selvfølgeligheter, plattheter og sidefyll. Rocky fortjener bedre naboer enn dette!

Dessuten hadde det vært på plass med en redaksjonell kommentar til Rocky-seriene fra fjorårets Raptusfestival, for jeg tviler på at de fleste får med seg skildringen av Kellermans forlegger, Rolf Classon, som terroriserer Daniel Clowes og Chris Ware samtidig som Kellerman prater med Arne And-pappa Charlie Christensen.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

 

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Da Rocky gikk solo”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..