Minuskel fyller 10

Minuskel forlag fyller ti år, og har i den anledning trykt opp førsteutgivelsen Alle vennene mine er superhelter i en begrensa jubileumsutgave.

Her er min ti år gamle sak om forlaget.

I Toronto bor det 249 superhelter. Nystartede Minuskel forlag har fått dem til Norge.

 

Møt Tom. Han er hovedperson i romanen Alle vennene mine er superhelter, selv om han ikke har noen superkrefter selv. Han er gift med superhelten Den som gjør alt perfekt, hvis superkrefter sier seg selv. Og han kjenner folk som Sofasurferen (som har en enestående evne til å overleve uten jobb, kjæreste eller fast bopel), Frøken Ryddunderveis, Envakkerdag (med en utrolig evne til å tenke stort og en ubegrenset kapasitet til å utsette ting), Tungsinn og Froskekysseren.

– Boka har en umiddelbar appell. Den er morsom og varm, og styrer unna ironien på en måte som er befriende. Det var et naturlig førstevalg, forklarer Alexander Leborg i nystartede Minuskel forlag.

Forfatter Andrew Kaufman må ikke forveksles med den avdøde komikeren av samme navn, Andrew «Andy» Kaufman, men er en filmskaper og radiomann fra Toronto i Canada. Hans 103 sider lange debutroman har sjarmert seg verden rundt siden den ble utgitt i 2003, og får nå æren av å være høstens eneste bok på Minuskel. Et forlag som satser på å være lite i enhver forstand. Det har ingen ansatte, og Leborg jobber til daglig som forlagsredaktør i Pax.

– Jeg fant boka i fjor høst, og den passet perfekt i profilen jeg så for meg. Jeg vil gi ut bøker som blir forbigått av ulike årsaker, bøker som ikke nødvendigvis er bestselgere, er litt på siden tematisk eller utfordrer de konvensjonelle sjangrene. Dette er en roman på drøye 100 sider, den nærmer seg novellen og faller utenom alle normale kategorier, mener Leborg.

En anmelder plasserte romanen innenfor «ikke din mors kopp te»-litteraturen, unge canadiske forfattere som forkaster tradisjonelle temaer som historie og familiesagaer til fordel for popkultur og dagens medievirkelighet. Men under Kaufmans lek med superhelter lurer alvoret. For reduserer ikke vi alle våre nærmeste til enkle sjablonger, basert på hva de gjør best eller dårligst?

– Nettopp der ligger alvoret. Boka handler om hvordan vi ser på verden rundt oss, og på hvordan folk utmerker seg. Det blir ekstra tydelig når Kaufman gir oss oppskriften på hvordan du skal finne ditt eget superheltnavn.

«Prøv selv, her og nå. Prøv å koke din egen personlighet og dine egne evner ned til ett enkelt uttrykk eller bilde. Hvis du klarer det, er du høyst sannsynlig en superhelt allerede,» skriver Kaufman. Leborg klarer det ikke.

– Nei, det blir for vanskelig. Jeg er jo ingen superhelt.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: