Kategorier
Tegneserier

Nemi runder 150

For to uker siden kom Rocky #100, og hakk i hæl kommer Nemi #150 – tre år etter at «storebror» Pondus rundet samme milepælrund.

Til mindre halloi og jubel enn Rocky-jubileumsnummeret, men da passer det å minne på at Nemi-bladet har vært en av de mest solide pakkene i norske bladhyller siden debuten i 2003.

Sjekk ut min anmeldelse av #1 og ett av de imponerende fyldige sommernumrene her, under følger en anmeldelse av de tidlige albumene Monstre og Fri og grusom.

1095284

196847

Lise Myhre
Nemi: Fri og grusom
Bladkompaniet 2001

Kulthelt med ambisjoner.

Etter to utsolgte album med antiheltinnen Nemi er Lise Myhre i ferd med å trene opp sine episke muskler. Myhre har utvilsomt en historieforteller i magen, en som ikke slipper helt til i Nemis daglige stripeeventyr.

Fri og grusom er trykket i 30.000 eksemplarer, og overgås bare av Pondus i popularitet blant norske tegneserier. Albumet er delt i to; den 15 sider lange tittelhistorien og 14 sider med gamle Nemi-striper.

Fri og grusom spiller videre på det som er blitt hovedtemaet i Nemi – misnøyen med verden som den er, kombinert med gleden av å være i opposisjon mot majoriteten. ”Verden er ikke slik eller slik – man bare velger hvilke øyne man skal betrakte den gjennom”, er rådet selveste Alice Cooper har å komme med da Nemi sliter med fylleangst, ensomhet og arbeidsledighet.

Historen om Nemis møte med Alice og fantasirike guttungen Sebastian er elegant fortalt og lekkert tegnet – det er tydelig at Myhre trives med et bredere lerret enn de daglige stripene. Og Nemi har fått en nærmest ikonisk kraft der Myhre tegner henne med enkle grep og overdrevne ansiktsuttrykk – på samme måte som Peter Bagge (Hate) tegner sine figurer.

Noen ganger er Nemi bare et par enorme øyne, andre ganger et lumsk smil. Framstillingen av Alice Cooper minner imidlertid sterkt om Neil Gaiman og Michael Zullis The Last Temptation, og mon tro om ikke unge Sebastian er en hyllest til Gaimans unge magiker Timothy Hunter?

Helheten trekkes noe ned av Alice Coopers noe haltende og pompøse dialog, samtidig som historien ikke når de aller største dybdene. Men det er gledelig å være vitne til at Lise Myhre trekker stadig lenger ut fra grunnen og ut mot dypere farvann. Snart svømmer hun nok som en fisk.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

196849

Lise Myhre
Nemi: Carpe Noctem
Bladkompaniet 2002

Et ikon for alle opprørere.

Bare tre måneder etter forrige album er serieheltinnen Nemi tilbake. Og med et rekordopplag på 50.000 eksemplarer er det måneklart at gothjenten nå bare har Pondus foran seg i popularitet.

«Dagen tilhører folk med støvsugere, dressjakker, mobiltelefoner, filofakser, internett og høyt blodtrykk. Men natten er faen meg min», sier Nemi Montoya i den ni sider lange hovedhistorien «Carpe Noctem» (grip natten).

Lise Myhre pløyer kanskje ikke de store dybder med sine humoristiske og lett opprørske serier, men sitatet understreker hvilken symbolsk kraft Nemi er i ferd med å få. Hun har etablert seg som et ikon for alle opprørere, slabbedasker, kunstnersjeler, alternativere og individualister som liker å se seg selv i opposisjon til «ni til fire»-samfunnet.

Visuelt er ikke Nemi mer enn en kritthvit kropp med stort hode, enda større øyne og mørkt langt hår, men med hjelp av enkle virkemidler klarer Myhre å gi Nemi et stort spenn følelser, uttrykk og holdninger.

Det er Nemis sterke personlighet som gjør at vi overser at flere av bifigurene er anonyme, noen av poengene er velbrukte og stripen ikke har like høyt gapskrattnivå som «Pondus». Men gjenkjennelseseffekten er stor, og det er derfor Nemi føles som en god venninne det alltid er stas å få besøk av.

Lise Myhre
Nemi: Monstre
Cappelen 2002
3/6
Ingen lovende start for Cappelens tegneseriesatsing.
Cappelen ledet an i eksplosjonen av «voksenserier» midt på 80-tallet, men skygget banen da bunnen falt ut av markedet. Når forlaget nå vil på banen igjen, bør det gi oss noe mer spenstig enn dette.

 

Lise Myhres svartkledde heltinne Nemi er Cappelens nye flaggskip, og Monstre-albumet er bygget etter nøyaktig samme lest som forgjengerne på Bladkompaniet: En samling striper og en lengre nyskrevet historie. Helt greit det, men nå virker det som Myhres høye tempo gir utslag i svakere historier. Stripene holder i og for seg samme jevne kvalitet, men den nye historien er en nedtur etter forrige albums fine Carpe Noctem.

Vi lar Nemis venninne oppsummere: «Stakkars! Hun høres ut som en karakter tatt ut av et kjipt eventyr». Og historien om Nemis stemor er ingen historie, snarere en lang rekke trøtte klisjeer.

Tar vi med at Myhres ensidere i Dagbladets Magasinet så langt har vært en skuffelse, er det mulig det er på tide å senke tempoet for å heve kvaliteten igjen. Men Cappelen planlegger høyt tempo på utgivelsene – med ny utgivelse allerede 2. september.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende. 

286819 196846

De to første Nemi-albumene, fra 1999 og 2000. 

Bonus: Et kjapt 2002-intervju fra Aftenposten Aften.

Nytt tegneseriealbum i rekordopplag og egen salgsutstilling. Denne uken står i Nemi og Lise Myhres tegn.

Bare tre måneder etter at Nemi utfoldet seg i sitt fjerde album er hun tilbake. Julealbumet ble raskt utsolgt i flere områder, så nå tar ikke Bladkompaniet noen sjanser, men trykker opp Carpe Noctem i hele 50 000 eksemplarer. De fire foregående albumene har et samlet opplag på 100 000.

– Jeg liker godt å lage lengre historier og arbeider nå med en ny historie til sommeralbumet. Jeg lager stadig litt flere serier, men så lenge jeg koser meg med dette er det ikke noe problem, sier Nemis «mamma» Lise Myhre.

Carpe Noctem er i salg fra i dag, og i den ni sider lange hovedhistorien hylder Nemi natten: «Dagen tilhører folk med støvsugere, dressjakker, mobiltelefoner, filofakser, Internett og høyt blodtrykk. Men natten er min», sier hun.

– Jeg blir selv mobbet for å være B-menneske, men egentlig har jeg ingen døgnrytme i det hele tatt. Ingen tror meg når jeg forteller at jeg var oppe kl. 08 i dag. Men det er ingen tvil om at jeg er veldig glad i natten, ler Myhre.

Torsdag 14. mars åpner Serieteket på Grünerløkka bibliotek en egen utstilling der det blir mulig å kjøpe originale Nemi-tegninger. Inntektene vil Myhre donere til ulike dyrevern-organisasjoner.

– Jeg har aldri lagt striper og tegninger ut for salg i en slik skala som dette før. Men jeg har akkurat rundet 700 striper, og jeg har ikke noe behov for å sitte hjemme og kose med alle dem.

– Frode «Pondus» Øverli opplever at striper med Liverpool-tematikk er spesielt populære salgsobjekter. Har du oppdaget noe lignende?

– Det var en stripe «alle» ville kjøpe – og det var en der Nemi viser frem den ene brystvorten sin for å slå en kar i håndbak. Hva akkurat det sier om fansen, tenker jeg ikke så mye på.

Etter Pondus er Nemi den største stripesuksessen i Norge i dag, men der Pondus har fått sitt eget blad er «Nemi» fortsatt biserie i Larsons gale verden og Smult. Sigbjørn Stabursvik, redaktør i Bladkompaniet, kan fortelle at forlaget har løse planer om eget hefte og egen samlebok i stive permer.

– Det er ingen konkrete planer om eget blad eller egen bok, men begge deler diskuteres og kommer nok, sier Stabursvik.

Fakta – Nemi
* Stripeserie skrevet og tegnet av Lise Myhre.
* Går fast i Dagbladet, Start.no, Larsons gale verden og Smult.
* Er samlet i fem album i et samlet opplag på 150.000 eksemplarer. Nytt album kommer til sommeren.
* Går i Sverige i avisen Dagens Nyheter og bladene Pondus og Larson.
* Oversettes nå også til finsk.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

17 svar på “Nemi runder 150”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..